26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2024 11:49
Кількість переглядів: 59

 

Сьогодні виповнюється 38 - річниця аварії на ЧАЕС, яка  торкнулася життя кількох поколінь і завдала непоправних втрат.

Вночі 26 квітня 1986 року в 01:23 на АЕС стався вибух. Будівля четвертого енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі.

Ця катастрофічна аварія трапилася при плановому відключенні реактора, що тривало всього 20 секунд. Її результатом стало згубне радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Всього в атмосферу було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях, радіаційному забрудненню піддалися і регіони РРФСР з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона осіб. Також були забруднені 46,5 тисяч квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало до 20 % населення цієї країни.

Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (включаючи наступні роки) склала близько 600 тис осіб.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитками.  За Міжнародною шкалою ядерних подій чорнобильська аварія оцінюється по максимальному 7 рівню і характеризується як така, що несе «важкі наслідки для здоров’я людини та для навколишнього середовища».

Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, в основному онкологічних захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища і, в кінцевому рахунку вплинула на хід історії. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються й досі.

Сьогодні у смт Гусятин біля пам’ятного знака Жертвам Чорнобиля відбувся захід. Священниками відправлено поминальну панахиду за загиблими внаслідок найбільшої та найжахливішої техногенної катастрофи XX століття. 

 

Заступник голови  Гусятинської громадської організації «Спілка Чорнобиль» Михайло Шигінський, виступаючи перед присутніми, ділився сумними спогадами про ліквідацію та своїх побратимів, подякував місцевій владі за постійну допомогу, побажав усім миру та Перемоги.  

 

Також перед присутніми виступила заступниця Гусятинського селищного голови Наталія Мацко, яка, зокрема,  сказала:

«Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які вирушили на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність та високий патріотизм зупиняючи ядерну загрозу. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.».

До підніжжя пам’ятного знака покладено квіти та запалені лампадки.

 

Пам’ятаймо про подвиг Героїв, які зберегли життя мільйонам!

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь