Про систему безоплатної правничої допомоги

Дата: 12.03.2024 16:51
Кількість переглядів: 538

 

 

Фото без опису

 

 

На шляху до перемоги України система безоплатної правничої допомоги (далі – система БПД), як і кожна державна інституція під час дії воєнного стану, щодня працює в посиленому режимі, щоб захищати права громадян. Найперший крок до цього - підвищення правової свідомості та обізнаності громадян про свої права. Система БПД, шляхом правопросвітництва та постійного інформування населення, прагне до систематичних змін у правовій культурі суспільства та досягнення нового рівня правової свідомості українців. Покращення правової обізнаності, підвищення спроможності громадян до самостійного розуміння і використання законів для відстоювання власних прав – одне з пріоритетних завдань системи БПД. У зв’язку із викликами сьогодення, юристи здійснюють постійний моніторинг законодавства, щоб оперативно інформувати людей про зміни в ньому. У консультаціях робиться акцент на важливі та актуальні для населення теми:  військовий облік, грошове забезпечення військовослужбовців, відпустка військовослужбовців, звільнення з військової служби; виплати на проживання внутрішньо переміщеним особам, встановлення факту внутрішнього переміщення, отримання відповідної довідки; трудові відносини під час дії воєнного стану;  розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання дитини, позбавлення батьківських, встановлення батьківства та інші.

Система надання безоплатної правничої допомоги функціонує в Україні понад десять років. Безоплатна правнича допомога гарантується державою та надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел, поділяється на первинну та вторинну допомогу.

Які послуги надаються громадянам? Безоплатна первинна правнича допомога включає такі види правових послуг: надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Отримати безоплатну правничу допомогу мають право усі особи. Безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. На безоплатну вторинну правничу допомогу мають право категорії осіб, які зазначено у статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу». Ознайомитися з ними можна за посиланням: https://bit.ly/3SpkG5W. Зокрема, це внутрішньо переміщені особи; ветерани війни; члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; діти; люди з низьким доходом; постраждалі від домашнього насильства та інші. Місія БПД– захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя. Для цього фахівці не лише надають правничі послуги, а й постійно розробляють та поширюють юридичні консультації про зміни у законодавстві, роз’яснення щодо вирішення актуальних правових питань серед мешканців усіх регіонів країни.

З матеріалами, які створюються та поширюються на офіційних каналах системи БПД, можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3TSzSd9.

 Дізнатись детальніше про систему можна за допомогою офіційної сторінки: https://bit.ly/47IKsXv.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь