До уваги громадян, які ще не оформили право власності на земельний пай!

Дата: 07.03.2024 16:02
Кількість переглядів: 651

 

 

 

 

З першого січня  2025 року всі невитребувані  земельні частки (паї) переходять у власність громади.

Така норма міститься в чинному земельному законодавстві і у зв’язку з наближенням до цієї дати, 01.01.2025 року, питання набуло актуальності.

На які землі поширюється ця норма?

Після прийняття закону про приватизацію колгоспних земель відбулась суттєва зміна в правовому статусі бувших колгоспних земель – значна їх частина була розпайована. Процедура паювання була такою: із загального земельного фонду колгоспу значна частина сільськогосподарських угідь була виділена для передачі у приватну власність селянам. Потім цей земельний масив ділили на певну кількість ділянок, відповідно до кількості членів господарства. Кожному колишньому колгоспнику виписали «Сертифікат на право на земельну частку (пай)» (на фото). У цьому документі зазначалось, що його власник має право на умовну частку (однакову для всіх членів колгоспу) в загальному земельному фонді.  Кому яка ділянка дістанеться (а ділянки були різними за площею, що зумовлено різною їх вартістю (глинка, чорнозем, суглинки тощо)  вирішували шляхом жеребкування -  члени підприємства, яке розпайовувалось, тягнули льоси. Після цього власники сертифікатів оформляли державні акти на право приватної власності на землю. Як правило це робили самостійно ті особи, які першочергово вийшли з колгоспу, і централізовано  - ті, що передали свої паї в оренду.

Однак, в силу різних обставин, дуже незначна частина селян державних актів не виготовила. З різних причин: хтось захворів і помер, хтось виїхав за кордон та інше. Норма про перехід земельних паїв до громади з 01 січня 2025 року поширюється виключно на це, дуже обмежене, коло осіб. Таких паї на всю громаду десяток не назбирається.

Пайовикам, які оформили державні акти на землю (червоного, синього чи зеленого кольору), хвилюватись немає підстав, - на них ця норма закону не поширюється.

Однак, власникам (їх спадкоємцям), які мають тільки сертифікат, рекомендуємо  внести свої ділянки в Державний земельний кадастр і зареєструвати своє право в Державному реєстрі речових прав. Для цього необхідно звернутись до відділу «Центр надання адміністративних послуг» Гусятинської селищної ради.

 

Громадянам чи їх спадкоємцям, які державного акту не оформили і  не зареєстрували своє право на пай в Державному реєстрі речових прав, рекомендуємо право на земельний пай  оформити!!!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь