Відбулося засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Гусятинської селищної територіальної громади

Дата: 26.01.2024 16:18
Кількість переглядів: 856

    

 

 

 

Сьогодні під головуванням заступника Гусятинського селищного голови Віктора Гудя відбулося засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Гусятинської селищної територіальної громади. На засіданні розглянули питання про запровадження карантинних обмежень щодо захворювання кота на сказ  в смт Гусятин  та населених пунктах загрозливої зони с. Вільхівчик, с. Суходіл Гусятинської територіальної громади.

     З даного питання доповідали: головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Богдан Дунець, в.о.начальника Гусятинської дільничної лікарні ветеринарної медицини Володимир Чорний.

          З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації, ліквідації випадку сказу та недопущення розповсюдження вірусу сказу комісія вирішила:

  • затвердити План заходів по ліквідації сказу серед домашніх і диких тварин на території смт Гусятин;
  • провести  облік собак і котів  на території:  селища Гусятин  та населених пунктів загрозливої зони с. Вільхівчик, с. Суходіл Гусятинської територіальної громади;
  • організувати  і провести  вакцинацію  собак і котів проти сказу на території  смт Гусятин та населених пунктах загрозливої зони с. Вільхівчик, с. Суходіл Гусятинської територіальної громади;
  • зняти карантинні обмеження по закінченні 2- х місяців після останнього випадку захворювання тварин на сказ в  смт Гусятин та населених пунктах загрозливої зони, за  умови виконання усіх пунктів заходів, обумовлених комплексним планом, згідно інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин».
  • Довідково
  • Сказ - це інфекційна хвороба з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури, частіше хворіють дикі тварини - вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші. Від них при укусі заражаються домашні тварини і люди.
  • Збудник сказу - специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини. При укусі разом зі слиною вірус потрапляє в рану. Дуже небезпечне потрапляння слини хворої тварини на слизові оболонки очей, рота, носа, а також на шкіру, де можуть бути невидимі простим оком ушкодження.
  • Серед людей захворювання на сказ поширюють зазвичай домашні тварини. Захворювання на сказ для людини при несвоєчасному зверненні до лікаря може привести до летального випадку. Особливу небезпеку становлять бродячі собаки і кішки. Домашні тварини можуть заражатися одна від одної і від диких тварин.
  • Зауважимо, що за останні роки найчастішим джерелом поширення хвороби стали лисиці.
  • З метою запобігання виникнення випадків сказу серед домашніх улюбленців власники тварин зобов'язані дотримуватися ветеринарно-санітарних норм та правил ( стаття 25 Обов’язки утримувачів тварин щодо захисту здоров’я тварин ЗУ «Про ветеринарну медицину»).

 

Просимо громадян не зволікати, самостійно приводити своїх собак та кішок на вакцинацію.

          Бережіть себе і своїх улюбленців!

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь