Про звернення Гусятинської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, Міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо недопущення підняття

Дата: 09.01.2024 11:53
Кількість переглядів: 31

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТА СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

 

22 грудня 2023 року                      смт Гусятин                                          №2040

 

 

Про звернення Гусятинської селищної ради

до Президента України, Верховної Ради України,

Міністра аграрної політики та продовольства України,

Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної

та земельної політики щодо недопущення підняття ліміту

допустимого обсягу землі у власності однієї особи

 

 Керуючись ст. ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України,  Міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо надання рівних прав для всіх без виключення українських аграріїв та недопущення підняття ліміту допустимого обсягу землі у власності однієї особи з поточних 100 до 10 тисяч гектарів в одні руки з 2024 року (звернення додається).

2. Загальному відділу оприлюднити дане рішення і звернення на офіційному веб-сайті  селищної ради.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

 

 

 

 

Селищний голова                                                                           Степан КАРПО

 

 

 

                                                                                       ЗАТВЕРДЖЕНО:

                                                                                                Рішення селищної ради

                                                                                                 22.12.2023 року №2040

 

Звернення депутатів Гусятинської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, Міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної
та земельної політики щодо недопущення підняття ліміту допустимого обсягу землі у власності однієї особи

 

Депутати Гусятинської селищної ради  засвідчують Вам свою повагу і звертаються з приводу змін з 2024 року умов обігу земель сільськогосподарського призначення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну аграрна галузь стала фундаментом та локомотивом національної економіки, забезпечуючи понад 50% від загального надходження валютної виручки в країну, національну та світову продовольчу безпеку та щоденну допомогу Збройним Силам України.

В умовах, коли українські аграрії переживають чи не найскладніші випробування за всю історію незалежної України: постійно зазнають фінансових та фізичних збитків через заблоковані порти, знищені виробничі потужності, обстріляні та заміновані поля, на яких регулярно підривається техніка разом з працівниками, – вони продовжують працювати, воювати на фронті, як військовослужбовці, захищаючи буквально кожен сантиметр української землі.

На жаль, неможливість експорту продукції призвела до скорочення ліквідності українських аграріїв. Не маючи такої дотаційної підтримки як в країнах ЄС (довоєнний рівень дотацій в прибутку українського АПК в середньому складає до 2% проти майже 20% в країнах ЄС) та враховуючи катастрофічне падіння прибутковості сектору, вітчизняні аграрії відчули кризу нестачі оборотних коштів та витратних матеріалів для проведення посівної кампанії та подальших польових робіт, що невідворотно вплине на результати врожаю 2024 року.

Попри домовленості між учасникам «Зернової ініціативи», рф постійно блокувала інспекції кораблів, в результаті чого експорт з України агропродовольчої продукції протягом року дії угоди опинявся під загрозою зупинки, та врешті, за заявою російської сторони, – її дія повністю припинена 17 липня 2023 року.

Новим викликом для вітчизняних аграріїв стає наступний етап земельної реформи, який почнеться з 2024 року. Нагадаємо, що з наступного року, ліміт на обсяг с/г землі «в одні руки» збільшується з поточних 100 до 10 тисяч гектарів та буде дозволено продаж землі юридичним особам. В умовах, коли вітчизняні агровиробники вже другий рік поспіль працюють повністю в збиток, через наявні логістичні проблеми та низьку ціну на аграрну продукцію всередині країни, збільшення цього ліміту не принесе жодної практичної користі для малих та середніх агровиробників, а призведе тільки до погіршення ситуації.

Фактично таке збільшення ліміту с/г земель у власності, за поточних умов, може бути вигідним лише тим компаніям, які мають можливість отримати фінансування за кордоном, шляхом залучення кредитів, випуску облігацій, тощо – тобто незначній кількості аграрних компаній. Решта агровиробників залишаться позбавленими такої можливості як мінімум до кінця війни. Вони просто не мають коштів на купівлю с/г земель.

Задля збереження балансу та надання рівних прав для всіх без виключення українських аграріїв, депутати Гусятинської селищної ради виступають проти підняття ліміту допустимого обсягу землі у власності однієї особи з поточних 100 до 10 тисяч гектарів в одні руки з 2024 року. Проте ми не заперечуємо допуску до ринку юридичних осіб, оскільки згідно з Земельним кодексом України власниками таких юридичних осіб (що купують землю), можуть бути лише громадяни України. Водночас, ми пропонуємо залишити до кінця війни та ще на два роки після перемоги ліміт 100 гектарів в одні руки як для юридичних, так і для фізичних осіб.

          

Секретар селищної ради                                                                                        Ігор ЛИСАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь