14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2023 12:50
Кількість переглядів: 613

 

 

14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.

      Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей і опромінень тисяч ліквідаторів.

         Сьогодні біля пам’ятного знака Жертвам Чорнобильської катастрофи в смт Гусятин відбулися заходи.

          Священниками  різних конфесій відправлено поминальну панахиду. У своїй  промові отець Іван сказав, що аварія на Чорнобильській атомній станції -найстрашніша в історії людства техногенна катастрофа, наслідки якої ми відчуваємо і до цього дня, та неможливо навіть уявити, якими вони могли б бути, якби не самовідданість людей-ліквідаторів, які заплатили за це своїм життям та здоров’ям.   

     «Вічна пам’ять тим, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч. Глибока шана та щира подяка усім ліквідаторам, які зробили вагомий внесок у справу подолання наслідків страшної катастрофи. Подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу!» - сказала заступниця  Гусятинського селищного голови Наталія Мацко.

            Також до присутніх звернувся заступник голови  Гусятинської громадської організації «Спілка Чорнобиль» Михайло Шигінський. Він, зокрема сказав, що певна необізнаність та непоінформованість ліквідаторів про катастрофічні наслідки радіаційного випромінювання для людського здоров`я стали фатальними для багатьох із них… Але це не зупинило наших пожежників, військових, медиків, правоохоронців першими прийняти на себе страшний вогонь небезпеки…іноді – ціною власного життя. Пам’ятаймо про подвиг Героїв, які зберегли життя мільйонам!   

           До підніжжя пам’ятного знака покладено запалені лампадки.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь