Про  затвердження Програми соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2024 рік

Дата: 04.12.2023 16:12
Кількість переглядів: 211

 

 

 

ПРОЄКТ

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

від   01   грудня  2023 року                                             №1962/01-38

 

Про  затвердження Програми соціального

захисту населення територіальної громади

Гусятинської селищної ради на 2024 рік

 

Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальні послуги», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», «Про соціальний захист дітей війни», «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про статус та соціальний захист громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», Бюджетним кодексом України,  Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

    1.Затвердити Програму соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2024 рік згідно додатками 1,3.

    2.Затвердити Положення про порядок надання одноразової матеріальної допомоги жителям територіальної громади Гусятинської селищної ради за рахунок коштів селищного бюджету  згідно додатку 2.

    3.Відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради забезпечити реалізацію заходів Програми.

   4.Фінансовому відділу Гусятинської селищної ради забезпечити фінансування Програми в межах бюджетних призначень.

   5.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури і спорту, з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва.

 

         Селищний голова                                        Степан КАРПО

 

 

 

 

 

Додаток 1

до рішення Гусятинської селищної ради

 від 01.12.2023  №1962/01-38

 

                                                                             

ПРОГРАМА

соціального захисту населення територіальної громади

Гусятинської селищної ради на 2024 рік

 

  1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

 

 

Назва Програми

Програма соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2024 рік

 

Ініціатор розроблення Програми

Гусятинська селищна рада

 

Розробник  Програми

 

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

 

Співрозробники  Програми

 

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, сектор «Служба у справах дітей» Гусятинської селищної ради, КУ «Центр надання соціальних послуг» Гусятинської селищної ради, відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Гусятинської селищної ради

 

Відповідальний виконавець Програми

 

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

 

Термін реалізації Програми

 

2024 рік

 

 

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

місцевий бюджет

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів  необхідних для реалізації Програми, всього,

у тому числі:

2721 тис. грн.

 

кошти місцевого бюджету

2721 тис. грн.

 

кошти інших джерел

-

 

 

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Соціальний захист населення – одна з головних функцій держави, яка має виконуватися завжди і за будь-яких обставин на користь тих громадян, у житті яких виникли проблеми. Сфера дії соціального захисту – це особа, сім’я, їхній добробут, і не лише матеріальний, а й соціальний, тобто покращення соціального самопочуття людини, впевненості у своєму майбутньому.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну стало викликом для усіх сфер життя українців, винятком не стала і соціальна, яка опікується вразливими та малозахищеними категоріями населення. Складна геополітична, військово-стратегічна та соціально-економічна ситуація, спричинена війною, кризові явища у сфері економіки, фінансів, забезпечення життєдіяльності критичних об’єктів інфраструктури зумовлюють необхідність охоплення соціальним захистом усього населення, а не лише його окремих категорій, оскільки кожна людина на різних етапах свого життя стикається з численними соціальними, економічними, політичними, правовими, екологічними, виробничими та іншими соціальними ризиками, які вона часто не може подолати самостійно.

Кризові явища та інфляційні процеси, дефіцит на певні види товарів і послуг, проблеми із діяльністю об’єктів критичної інфраструктури, зростання тарифів, різке збільшення цін на продукти харчування, медикаменти, при одночасному зменшенні реального доходу сімей, стали причиною скрутного матеріального становища багатьох мешканців громади, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно. Черговим руйнівним викликом стала війна, яка спричинила активну міграцію населення, формування 5-ти мільйонного контингенту внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб, які знайшли тимчасовий притулок у різних регіонах України, в тому числі і на території Гусятинської громади.

Вжиті державою заходи щодо підвищення соціального забезпечення окремих категорій населення не покривають додаткових витрат, необхідних для життєдіяльності громадян. Тому необхідно зберегти ті пріоритетні напрямки соціального захисту населення, які дозволяють приділити більше уваги та підтримувати соціально вразливі категорії мешканців громади, у тому числі і осіб з числа внутрішньо переміщених (далі ВПО).

На території Гусятинської селищної ради зареєстровано 15400 осіб, із них:

  • пенсіонери за віком – 4255,
  • ветерани праці – 360,
  • діти війни – 506,
  • учасники війни – 318,
  • одинокі особи похилого віку 172,
  • реабілітовані та репресовані особи - 3,
  • учасники-ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС І, ІІ, ІІІ, категорій 34,
  • постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи 30,
  • учасники бойових дій в республіці Афганістан та сім’ї померлих учасників бойових дій в республіці Афганістан 22,
  • особи з інвалідністю 996,
  • діти з інвалідністю з дитинства – 45,
  • діти-сиріти та діти позбавлені батьківського піклування 4,
  • багатодітних сімей 82,
  • учасники акції спротиву антинародним та антиукраїнським рішенням влади на Майдані в м.Києві 18-19 лютого 2014 року – 18;

Окрім того на тимчасовому обліку в громаді перебуває 1768 осіб із числа внутрішньо переміщених (ВПО).

Із метою реалізації соціального захисту жителів громади та ВПО, Гусятинською селищною радою впроваджено систему надання соціальних послуг населенню, яке потребує соціальної допомоги і підтримки.

На обліку відділу соціального захисту і охорони здоров’я населення перебуває 381 особа.

У КУ «Центр надання соціальних послуг» Гусятинської селищної ради на обліку перебуває 172 одиноких людей та громадян похилого віку, з них - 20 осіб з інвалідністю, 45 осіб з числа малозабезпечених та сімей з дітьми. При КУ «Центр надання соціальних послуг» Гусятинської селищної ради працюють:

  • відділення соціальної допомоги вдома,
  • відділення соціальної роботи,
  • пункт прокату засобів реабілітації.

На обліку сектору «Служба у справах дітей» Гусятинської селищної ради знаходиться 4 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 2 дітей/сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують допомоги. 

Враховуючи статистичні відомості, а також надані державою органам місцевого самоврядування повноваження щодо встановлення місцевих соціальних гарантій, фінансування соціальних послуг та розробки програм соціального захисту окремих категорій населення, відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради розроблено Програму соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2024 рік (далі – Програма).

Для забезпечення реалізації Програми передбачається виділення цільових коштів, виходячи з фінансових можливостей бюджету Гусятинської територіальної громади.

Законодавчими підставами для виконання Програми є Закони України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальні послуги», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», «Про соціальний захист дітей війни», «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, «Про статус та соціальний захист громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про введення воєнного стану в Україні», «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», Бюджетний кодекс України.

 

 

 

 

 

  1. МЕТА І ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 

Основною метою Програми є надання соціальних допомог та послуг окремим категоріям населення Гусятинської територіальної громади та сім’ям, які знаходяться в складних життєвих обставинах і неспроможні їх самостійно подолати. Найбільшої уваги заслуговує вирішення проблем громадян старшого покоління, людей з інвалідністю, чорнобильців, учасників бойових дій, воїнів- інтернаціоналістів, учасників АТО та членів їхніх сімей, багатодітних сімей, одиноких громадян, дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, тимчасово переміщених осіб та інших категорій населення.

Програма включає додаткові до здійснюваних за рахунок державного бюджету заходи щодо поліпшення рівня життя громадян, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують соціальної допомоги і підтримки.

Основними завданнями Програми є:

-забезпечення державних гарантій з питань соціального захисту населення;

-поетапне формування системи соціального захисту громадян, які потребують соціальної підтримки;

-удосконалення системи надання соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення, посилення адресної спрямованості;

-підвищення якості соціального обслуговування громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах;

-реалізація державної політики у сфері соціального захисту ВПО; сприяння у вирішенні соціально-побутових проблем пов’язаних із пошуком житла, забезпечення належних умов життєдіяльності, організація та надання якісних адміністративних, освітніх, медичних, психолого-консультаційних послуг; надання натуральної допомоги;

-впровадження моніторингу та оцінювання ефективності заходів з питань неконфліктної інтеграції, соціальної адаптації та захисту ВПО, які проживають на території громади;

-забезпечення умов для раціонального та економного використання коштів місцевого бюджету спрямованих на сферу соціальної допомоги, залучення додаткових, у тому числі благодійних ресурсів;

-створення умов для реалізації на території громади Плану заходів Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору.

З огляду на умови сьогодення, Програмою визначено основні пріоритетні напрямки допомоги:

  • надання матеріальної допомоги особам, які зобовязалися поховати померлого, який не досяг пенсійного віку, на момент смерті не працював, не був зареєстрований в центрі зайнятості як безробітний;
  • надання матеріальної допомоги учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І, ІІ, ІІІ категорій;
  • надання грошової матеріальної допомоги членам громадської організації «Самооборона Майдану», активним учасникам акції спротиву антинародним та антиукраїнським рішенням влади на Майдані в м. Києві 18-19 лютого 2014 року;
  • надання матеріальної допомоги учасникам бойових дій в республіці Афганістан та сім’ям померлих учасників бойових дій в республіці Афганістан;
  • надання подарункових наборів особам похилого віку до ювілейних дат  90, 95, 100 років і т.д., мешканцям громади Гусятинської селищної ради;
  • надання матеріальної допомоги у вигляді продуктового набору до Великодніх свят, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, сім’ям загиблих , сім’ям ВПО, особам похилого, сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах і перебувають на обліку в структурних підрозділах селищної ради;
  • надання матеріальної допомоги у вигляді канцелярських наборів «Шкільний портфелик», дітям різних категорій (СЖО, ВПО, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти загиблих ), які перебувають на обліку в структурних підрозділах селищної ради;
  • проведення святкувань приурочених Дню людей похилого віку, особи, які перебувають на обліку в КУ «ЦНСП»;
  • надання одноразової грошової матеріальної допомоги сім’ям  загиблих/померлих  на облаштування могили»;
  • надання грошової матеріальної допомоги сім’ї загиблого, померлого  з нагоди Дня Незалежності України;
  • надання грошової матеріальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення ними 18-ти річного віку;
  • виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • відшкодування витрат пов’язаних із наданням окремим категоріям громадян пільг із оплати послуг зв’язку (учасники-ліквідатори аварії на Чорнобильської АЕС,
  • відшкодування витрат на оздоровлення працівників структурних підрозділів Гусятинської селищної ради, комунальних підприємств, працівників державних органів виконавчої влади та інших установ і організацій до ювілейних дат та професійних свят, які знаходяться на території Гусятинської селищної ради на базі КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня;
  • відшкодування витрат на оздоровлення дітей з інвалідністю на базі КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня»;
  • відшкодування хворим із хронічною нирковою недостатністю витрат на проїзд до населеного пункту, в якому вони отримують програмний гемодіаліз;
  • забезпечення пільгової категорії населення безкоштовними медикаментами згідно постанови КМУ №1303 від 17.08.1998 р.
  • забезпечення осіб з інвалідністю І-групи і дітям з інвалідністю підгузниками, сечоприймачами, медичними виробами (пелюшки, одноразові рукавички, засоби для антисептичної обробки) відповідно до постанови КМУ від 03.12.2009 року №1301;     
  • надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям у яких виховуються діти з інвалідністю (підгрупа А); 
  • дооблаштування адміністративної будівлі Гусятинської селищної ради для створення належних умов доступу до неї осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, проведення відповідних будівельних/ремонтних робіт, заходів із забезпечення доступності;
  • надання комплексу медичних послуг особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю відповідно до індивідуальних програм реабілітації у КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» та КНП «Гусятинська комунальна лікарня» Гусятинської селищної ради;
  • забезпечення рівних умов та можливостей, впровадження кращих практик і механізмів залучення молоді, дітей, дорослих, осіб похилого віку, батьків із дітьми, людей з інвалідністю для культурного (мистецького) та/або креативного вираження, провадження культурної діяльності, доступу до культурних послуг, цінностей, культурної спадщини та інформації про них;
  • проведення заходів до Міжнародного дня захисту дітей та придбання подарунків, канцелярських товарів, оплата послуг аніматорів (діти з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти загиблих, діти ВПО);
  • проведення святкового заходу для дітей до Дня Святого Миколая та придбання подарунків (діти з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти загиблих , діти ВПО);
  • організація та проведення у навчальних закладах громади занять із питань захисту прав дітей з інвалідністю;
  • вручення подарунків до Різдвяних свят дітям,особам похилого віку, які перебувають на обліку в КУ «Центрі НСП» Гусятинської селищної ради;  
  • організація та проведення у навчальних закладах громади занять із питань захисту прав дітей з інвалідністю;
  • систематичне проведення моніторингу та оцінки потреб жителів громади у наданні соціальних послуг, забезпечення  їх систематизації, аналізу та публічного оприлюднення;
  • проведення зустрічей, тренінгів, «круглих столів» зі старостами сіл громади та суб’єктами соціальної роботи щодо особливостей роботи з людьми, які потребують соціальної підтримки;
  • проведення профілактичних та правозахисних заходів щодо забезпечення захисту від дискримінації, протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та жорстокому ставленню до дітей, людей, осіб похилого віку, сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;
  • виявлення, облік, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей/осіб, осіб з інвалідністю, які опинилися в складних життєвих обставинах;
  • проведення «круглих столів», бесід щодо заходів спрямованих на формування відповідального батьківства, пропаганду сімейних цінностей, забезпечення безпечного догляду і виховання кожної дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовища, ведення здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я;
  • проведення інформаційно-просвітницької кампанії про етику комунікації разом із «Довідником безбар’єрності»;
  • проведення зустрічей, семінарів, конференцій, нарад за участю громадських організацій, об’єднань людей з інвалідністю з метою розгляду проблемних питань соціальної спрямованості та залучення широкого кола осіб до їх вирішення;
  • проведення профілактичних бесід у навчальних закладах громади щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статті, жорстокому поводженню з дітьми, жінками та протидії торгівлі людьми.

Матеріальна допомога надається на підставі рішень виконавчого комітету Гусятинської селищної ради відповідно до заяв громадян, за пропозицією Комісії з надання матеріальних допомог жителям територіальної громади Гусятинської селищної ради.

 

4. ШЛЯХИ І ЗАСОБИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ,

ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ

 

Ухвалення Програми сприятиме соціальному захисту мешканців громади, внутрішньо переміщених осіб, розв’язанню окремих соціальних проблем.

Для забезпечення досягнення мети необхідно виконати такі завдання:

-активізувати роботу із залучення малозабезпечених верств населення до Програми житлових субсидій і надання соціальних допомог;

-забезпечити рівні можливості для осіб з інвалідністю щодо соціальної, медичної адаптації та інтеграції у суспільстві;

-підвищити рівень соціального обслуговування незахищених категорій населення громади.

 

  1. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

Реалізація Програми дозволить:

-підвищити рівень охоплення незахищених категорій населення громади соціальними виплатами і послугами;

-поліпшити умови соціально-побутового обслуговування малозабезпечених верств населення;

-створити систему своєчасного реагування та надання необхідної допомоги громадянам, які її потребують;

-надавати різного роду допомогу ВПО щодо забезпечення належних умов їх життєдіяльності.

Реалізація заходів Програми забезпечить можливість отримання соціально незахищеними мешканцями громади різних видів додаткових соціальних послуг та допомог, дозволить дещо пом’якшити соціальну напругу, пов’язану із запровадженням режиму воєнного стану та негативною фінансово-економічною ситуацією і відчути допомогу з боку органів місцевого самоврядування. Окрім того, буде забезпечено ефективне розв’язання соціальних проблем, які виникають у ВПО, у зв’язку з тим, що у більшості випадків відбувається переміщення сімей з дітьми, громадян похилого віку/осіб з інвалідністю, що вимагає забезпечення системності та адресності, координації і взаємодії роботи старостатів, структурних підрозділів селищної ради, комунальних підприємств та закладів, бюджетних установ, громадських організацій, місцевого бізнесу, міжнародних донаторів і волонтерів.

Очікується, що впровадження програми соціального захисту населення, дасть змогу вирішити проблеми соціальної підтримки мешканців громади, тимчасових переселенців, підвищити рівень життя осіб та сімей пільгових категорій, покращити їх матеріальний стан.

 

  1. ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

 

Фінансування Програми соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2024 рік здійснюватиметься в межах видатків, передбачених рішеннями сесій Гусятинської селищної ради «Про місцевий бюджет на відповідний рік» та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

При формуванні місцевого бюджету планується передбачати, виходячи із реальних фінансових можливостей, цільові кошти для забезпечення виконання заходів цієї Програми. У разі необхідності, протягом бюджетного року рішенням сесії селищної ради затверджуватимуться зміни щодо загального обсягу фінансування Програми. Для реалізації Програми також можливе фінансування за рахунок благодійних внесків, гуманітарної допомоги, інших джерел не заборонених законодавством. У ході реалізації заходів програми можливі коригування, зміни, уточнення, доповнення, пов’язані з реальними можливостями місцевого бюджету передбаченими на реалізацію заходів Програми.

 

  1. УМОВИ ТА ПОРЯДОК НАДАННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

 

Надання матеріальної допомоги проводиться відповідно до Положення про порядок надання одноразової матеріальної допомоги жителям територіальної громади Гусятинської селищної ради за рахунок коштів бюджету громади.

 

  1. ВИПЛАТА ДОПОМОГИ

 

Виплата допомог здійснюється згідно п. Положення 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7., 2.8., 2.9., 2.12., 2.13., 2.14., 2.15., 2.16., 2.17.,  на підставі рішення виконавчого комітету Гусятинської селищної ради та згідно п. Положення 2.10., 2.11., 2.18., на підставі наказу начальника відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради.

Відповідно до підпункту 165.1.1. пункту 165.1. статті 165 Податкового кодексу України матеріальна допомога не підлягає оподаткуванню.

Виплати коштів здійснює відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради через банківські установи.

 

 

 

9. КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

 

Організація виконання Програми, здійснюється відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради, КУ «Центр надання соціальних послу» Гусятинської селищної ради, сектором «Служба у справах дітей» Гусятинської селищної ради, відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту Гусятинської селищної ради, відділом культури і туризму Гусятинської селищної ради.

Контроль за виконання Програми покладається на постійні депутатські комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури і спорту, з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва.

Секретар селищної ради                                           Ігор ЛИСАК

 

Додаток 2

до рішення Гусятинської селищної ради

від 01.12.2023 №1962/01-38

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок надання одноразової матеріальної допомоги жителям територіальної громади Гусятинської селищної ради за рахунок коштів селищного бюджету

 

1. Порядок надання одноразової матеріальної допомоги (далі - матеріальна допомога) мешканцям територіальної громади Гусятинської селищної ради визначає умови використання коштів місцевого бюджету на надання допомоги жителям громади, які зареєстровані та проживають на її території.

2. Грошова матеріальна допомога надається за рішенням Комісії з надання матеріальних допомог жителям територіальної громади Гусятинської селищної ради, а саме:

2.1. особам, які зобовязалися поховати померлого, який не досяг пенсійного віку, на момент смерті не працював, не був зареєстрований в центрі зайнятості, як безробітний у розмірі 3 тис. грн.;

2.2. учасникам бойових дій в республіці Афганістан та сім’ям померлих учасників бойових дій в республіці Афганістан у розмірі 1 тис. грн.

2.3. учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І, ІІ, ІІІ категорій у розмірі 1 тис. грн.;

2.4. сім’ї загиблого, померлого  у розмірі 5 тис. грн.;

2.7. дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-ти річного віку в сумі 1810 грн.; 

         2.9. членам громадської організації «Самооборона Майдану», активним учасникам акції спротиву антинародним та антиукраїнським рішенням влади на Майдані в м. Києві 18-19 лютого 2014 року;

2.11.  відшкодування витрат на оздоровлення працівників структурних підрозділів Гусятинської селищної ради, комунальних підприємств, працівників державних органів виконавчої влади та інших установ і організацій до ювілейних дат та професійних свят, які знаходяться на території Гусятинської селищної ради на базі КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня (сертифікат в сумі 5,0 тис. грн. на 1 особу);

2.15. сім’ям у яких виховується дитина з інвалідністю (підгрупа А) в розмірі 5 тис. грн.;

2.16. хворим із хронічною нирковою недостатністю на компенсацію витрат на проїзд до населеного пункту в якому вони отримують програмний гемодіаліз;

      2.18. відшкодування витрат на оздоровлення дітей з інвалідністю на базі КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» в розмірі 5,0 тис. грн. на 1 особу;

3. Головним розпорядником бюджетних коштів із надання допомог є відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради.

4. Підставою для відмови в наданні матеріальної допомоги є:

- відмова заявника від отримання матеріальної допомоги;

- надання неповного пакету документів;

- смерть заявника.

Громадяни, які звернулися за матеріальною допомогою, несуть відповідальність за достовірність наданих даних. Якщо особою навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на матеріальну допомогу та на визначення її розміру, виплата призначеної допомоги не проводиться. У разі, якщо такі відомості виявлені після виплати заявнику матеріальної допомоги, заявник повинен повернути отримані кошти до бюджету громади.

5. З питання надання матеріальної допомоги громадянин може звернутися з особистою заявою до селищного голови.

До заяви заявник повинен додати такі документи:

- копію паспорта;

- копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

- копію посвідчення, що підтверджує статус заявника (для пільгових категорій громадян);

-  витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;

- довідки про доходи всіх повнолітніх членів сім'ї, які прописані або проживають за даною адресою, за останні шість місяців, що передують місяцю звернення. У випадку, коли хтось із членів сім’ї працездатного віку не працює - копію трудової книжки (сторінки із записами), або довідку з центру зайнятості;

- довідку з банку про відкриття рахунку.

6. Для одержання матеріальної допомоги на поховання померлого, який не досяг пенсійного віку, на момент смерті не працював, не був зареєстрований в центрі зайнятості як безробітний, необхідно подати такі документи:

- заяву;

- копію паспорта та копія реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника;

- копію свідоцтва про смерть;

- довідку щодо місця проживання померлої особи на день смерті;

- довідку з органів Пенсійного фонду про те, що померла особа не отримувала пенсію;

- довідку з центру зайнятості про те, що померла особа не перебувала на обліку, як безробітна;

- копію трудової книжки померлої особи (перша сторінка та останній запис);

- довідку з банку про відкриття рахунку.

7. Для одержання матеріальної допомоги сім’ям у яких виховується дитина з інвалідністю (підгрупа А), необхідно подати такі документи:

-  заяву;

- копію паспорта та копія реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку про захворювання дитини, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

- довідку з банку про відкриття рахунку.

8. Для відшкодування компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, необхідно подати такі документи:

- заяву про надання компенсації;

- заяву про перерахування коштів із зазначенням рахунку в установі банку;

- копію паспорта;

- копію ідентифікаційного коду;

- витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;

- акт здійснення догляду;

- декларацію про доходи та майновий стан, в якій зазначається склад сім’ї заявника та дохід всіх її членів.

Далі, за потреби, можуть надаватися:

- копію свідоцтва про народження дитини (якщо йдеться про догляд за дитиною);

- копію акту огляду медико-соціальною експертною комісією;

- висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;

- висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

- копію медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років;

-довідку про тяжке захворювання дитини, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

- копію рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

- копію рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для опікунів або піклувальників).

Крім того, особа, за якою потрібен догляд, або її законний представник має подати заяву про згоду отримувати соціальні послуги від фізичної особи, яка надає соціальні послуги, копію паспорта (за наявності), копію ідентифікаційного коду.

9. Для одержання одноразової грошової матеріальної допомоги сім’ям військовослужбовців загиблих/померлих при виконанні військового обов’язку в результаті збройної агресії росії проти України на облаштування могили» у розмірі 10000 грн. на одну сім’ю, здійснюється на підставі поданих документів:

- заява заявника;

- заява про перерахування коштів із зазначенням рахунку в установі банку;

- копія паспорта;

- копія ідентифікаційного коду;

- витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;

- копія свідоцтва про смерть;

- копія посвідчення (заявника) для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;

- копія документа, який підтверджує участь загиблого у бойових діях.

10. Для одержання адресної одноразової грошової допомоги цивільній особі, яка постраждала та зазнала каліцтва, внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією росії), здійснюється на підставі таких документів:

  • заява  заявника;
  • копія паспорта;
  • копія ідентифікаційного коду;
  • медична довідка із зазначенням причинно-наслідкового зв’язку поранення та ступення тяжкості травм;
  • копія посвідчення про інвалідність (при наявності);
  • витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;
  • реквізити банківської карти заявника.

11. Пільги з послуг зв’язку.

Право на пільгу з послуг зв’язку мають громадяни, яким передбачено дана пільга відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про охорону дитинства».

Порядок надання пільги надається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003р. 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги».

Підставою для відшкодування витрат за надані пільги з теле-комунікаційних послуг є подання відповідних документів Львівської філії ПАТ «Укртелеком».

Період компенсації: 01 січня 2023 року - 31 грудня 2023 року.

12. Для надання цільової грошової допомоги хворим із хронічною нирковою недостатністю для відшкодування витрат на проїзд до населеного пункту в якому вони отримують програмний гемодіаліз, необхідно подати такі документи:

- заяву;

- довідку з лікувального закладу, що підтверджує отримання програмного гемодіалізу (видається на підставі виписки з медичної карти у відділенні гемодіалізу);

- копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності (з пред’явленням оригіналу);

копію пенсійного посвідчення (з пред’явленням оригіналу);

- копію паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (з пред’явленням оригіналів);

         - довідку з банку про відкриття рахунку. 

13. Для надання одноразової грошової допомоги членам сімей, які загинули в результаті збройної агресії російської федерації потрібно:

           - звернутися до селищного голови із заявою та подати:

           - копію паспорта заявника;

           - копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

        - довідку про місце проживання;

        - копію документа, що свідчить про причини та обставини загибелі військовослужбовця;

       - копія свідоцтва про смерть військовослужбовця;

       - довідку з банку про відкриття рахунку.

14. Для одержання щомісячної допомоги дітям (до досягнення повноліття) військовослужбовців, які загинули під час російсько-української війни потрібно подати:

          - копію паспорта дружини/чоловіка загиблого військовослужбовця;

          - копію свідоцтва про шлюб;

          - копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

          - витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;

          - копію документа, що свідчить про причини загибелі;

          - копію свідоцтва про смерть;

          - довідку з банку про відкриття рахунку

         15. Заява громадянина має бути оформлена відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про звернення громадян». Зразок заяви про надання матеріальної допомоги повинен бути розроблений відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради.

У разі прийняття рішення про надання матеріальної допомоги, відділ повідомляє заявника про направлення коштів одержувачу протягом 15-ти банківських днів у відділення банку, письмово або у телефонному режимі чи в інший спосіб.

У наданні матеріальної допомоги може бути відмовлено у випадку відсутності визначених підстав для надання такої допомоги.

16. Фінансування виплат матеріальної допомоги проводиться відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради відповідно до кошторису, затвердженого в селищному бюджеті на поточний рік на особові рахунки, відкриті заявниками в банках.

 

 

    Секретар селищної ради                                                    Ігор ЛИСАК   

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до рішення Гусятинської селищної ради

 від 01.12.2023  №1962/01-38

 

Найменування завдання

Зміст заходів

Відповідальний за виконання

Строки виконання

Обсяги фінансування на 2024 рік

Очікуваний результат

1. Соціальний захист населення

Надання одноразової матеріальної допомоги різним верствам населення,  особам з інвалідністю, родинам, в яких виховуються діти з інвалідністю

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

 

 

Покращення матеріального стану незахищених верст населення громади шляхом надання одноразової матеріальної допомоги

 

Надання матеріальної допомоги особам, які зобов’язалися поховати померлого, який не досяг пенсійного віку, на момент смерті не працював, не був зареєстрований в центрі зайнятості як безробітний

 

2024 р.

50

 

 

Надання матеріальної допомоги учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І, ІІ, ІІІ категорій

 

Березень 2024 р.

34

 

 

Надання грошової матеріальної допомоги членам громадської організації «Самооборона Майдану», активним учасникам акції спротиву антинародним та антиукраїнським рішенням влади на Майдані в м. Києві 18-19 лютого 2014 року;

 

 

Лютий 2024

18

 

 

Надання матеріальної допомоги учасникам бойових дій в республіці Афганістан та сім’ям померлих учасників бойових дій в  республіці Афганістан;

 

Лютий 2024 р.

23

 

 

     

150

 

 

     

60

 

 

     

25

 

 

     

90

 

 

Надання грошової матеріальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення ними 18-ти річного віку;          

 

2024 р.

2

 

 

Надання матеріальної допомоги сім’ям, у яких виховується дитина з інвалідністю (підгрупа А);

 

Липень 2024 р.

25

 

 

     

50

 

 

     

40

 

 

Надання одноразової грошової матеріальної допомоги сім’ям  загиблих/померлих  на облаштування могили» у розмірі 10000 грн. на одну сім’ю;

 

2024 р.

50

 

 

Надання адресної одноразової грошової допомоги цивільній особі, яка постраждала та зазнала каліцтва внаслідок військових дій,  (10 тис. грн.. на 1 особу).

 

2024 р.

10

 

 

Надання подарункових наборів особам похилого віку до ювілейних дат 90, 95, 100 років і т.д., мешканцям громади Гусятинської селищної ради;     

КУ «Центр надання соціальних послуг» Гусятинської селищної ради

2024 р.

20

 

 

Надання матеріальної допомоги у вигляді канцелярських наборів дітям різних категорій (СЖО, ВПО, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дітям загиблих ) «Шкільний портфелик», які перебувають  на обліку в структурних підрозділах селищної ради;    

 

Серпень 2024

25

 

 

Проведення святкувань приурочених Дню людей похилого віку (особи, які перебувають на обліку в КУ «Центр НСП»);

 

Вересень  2024 р.

30

 

 

Проведення святкового заходу для дітей  до Дня Святого Миколая та придбання  подарунків, подарункових пакетів (діти з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти загиблих , діти ВПО);  

КУ «Центр надання соціальних послуг» Гусятинської селищної ради, служба у справах дітей Гусятинської селищної ради

Листопад  2024 р

30

 

 

Надання матеріальної допомоги у вигляді продуктового набору до Великодніх свят, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, сім’ям  загиблих, сім’ям ВПО, особам похилого віку,сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах і перебувають  на обліку в структурних підрозділах селищної ради  

 

Квітень 2024 р.

65

 

 

Проведення заходів до Міжнародного дня захисту дітей та придбання подарунків, подарункових пакетів, канцелярських товарів, оплата послуг аніматорів (діти з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти загиблих, діти ВПО) ;

 

Травень 2024 р.

75

 

 

Придбання подарунків, пакувальних пакетів до Різдвяних свят, дітям, батьки, яких несуть службу в лавах ЗСУ, є учасниками АТО/ООС, особам похилого віку, які перебувають на обліку в КУ «Центр НСП» Гусятинської селищної ради та опинилися в складних життєвих обставинах;

 

Листопад 2024 р.

65

 

2. Надання окремим категоріям населення пільг, передбачени х чинним законодавством України

Забезпечення надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян згідно чинного законодавства

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

 

 

Покращення рівня забезпечення населення Гусятинської селищної ради окремими пільгами, які передбачені законодавством

 

Забезпечення пільгової категорії населення безкоштовними медикаментами згідно постанови КМУ №1303 від 17.08.1998р.

 

2024 р.

0

 

 

Відшкодування хворим із хронічною нирковою недостатністю витрат на проїзд до населеного пункту в якому вони отримують програмний гемодіаліз;

 

2024 р.

84

 

 

Забезпечення витрат особам з інвалідністю І-групи і дітям з інвалідністю підгузниками, сечоприймачами, медичними виробами (пелюшки, одноразові рукавички, засоби для антисептичної обробки) відповідно до постанови КМУ від 03.12.2009 року №1301.

 

2024 р.

300

 

 

 

 

 

50

 

 

Відшкодування витрат пов’язаних із наданням окремим категоріям громадян пільг з оплати послуг зв’язку (учасники-ліквідатори аварії на Чорнобильської АЕС  

 

2024 р.

15

 

3.Розвиток системи надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі

Забезпечення виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

2024 р.

540

Підвищення рівня охоплення найбільш незахищених верств населення соціальними виплатами і послугами

4.Забезпечення надання пільговим категоріям населення послуг з оздоровлення та реабілітації

Забезпечення надання  особам з інвалідністю, особам з інвалідністю з дитинства, ветеранам  війни та особам, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  послуг з оздоровлення та реабілітації

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

 

 

Покращення рівня охоплення пільгових категорій населення послугами з оздоровлення та реабілітації

 

 

 

2024 р.

330

 

 

Відшкодування витрат на оздоровлення працівників структурних підрозділів Гусятинської селищної ради, комунальних підприємств, працівників державних органів виконавчої влади та інших установ і організацій до ювілейних дат та професійних свят, які знаходяться на території Гусятинської селищної ради на базі КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня; (сертифікат в сумі 5,0 тис. грн.. на 1 особу),

 

2024 р.

320

 

 

Відшкодування витрат на оздоровлення дітей з інвалідністю (сертифікат в сумі 5,0 тис. грн.. на 1 особу),

 

2024 р.

50

 

 

 

 

2024 р.

75

 

5. Забезпечення належних умов доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення 

Дооблаштування адміністративної будівлі Гусятинської селищної ради для створення належних умов доступу до неї осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, проведення відповідних будівельних/ремонтних робіт, заходів із забезпечення доступності;

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради

2024 р.

20

 

 

 

    Секретар селищної ради                                                                            Ігор ЛИСАК   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь