Про роботу закладів культуриГусятинської селищної ради в 2023 році

Дата: 30.10.2023 14:57
Кількість переглядів: 63

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

 

 РІШЕННЯ

 

                 2023 року              смт Гусятин                                             № 212

Про роботу закладів культури

Гусятинської селищної ради в 2023 році        

             

Відповідно до перспективного плану роботи виконавчого комітету Гусятинської селищної ради на 2023 рік затвердженого рішенням виконавчого комітету від 21.12.2022 року №197, заслухавши інформацію начальника Відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради про роботу закладів культури Гусятинської селищної ради за 2023 рік, керуючись ст. 32, ст. 40 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні»    виконавчий  комітет Гусятинської селищної ради

 ВИРІШИВ:

1.Інформацію начальника відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради за 2023 рік взяти до відома.

2. Начальнику відділу культури  і туризму Гусятинської селищної ради Ірині ВЕЛИЧЕНКО:

2.1. Продовжувати роботу по організації та проведення масових культурно-мистецьких заходів;

2.2.  Організовувати екскурсії, відвідування музеїв, виставок, театрів та ін. культурних заходів;   

2.3. Продовжувати залучати громадський актив населених пунктів сільської ради до проведення масових заходів;   

2.4.  Поліпшувати якість, доступність і асортимент культурно-мистецьких послуг;  

2.5. Сприяти участі аматорських колективів, окремих виконавців у регіональних фестивалях, конкурсах;     

2.6. Організовувати  вивчення культурних запитів і потреб населення в сфері організації дозвілля.

 2.7. Посилити контроль за дотримання графіків роботи закладів культури;

2.8. Порушити клопотання на сесії Гусятинської селищної ради про виділення коштів на облаштування автономного опалення для комунального закладу  «Гусятинський центр культури і дозвілля» Гусятинської селищної ради.

        3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника Гусятинського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів  Наталію  МАЦКО.

 Селищний голова                                                            Степан КАРПО

 

 

 

Додаток

До рішення виконавчого комітету

селищної ради від            року №

 

Звіт  про роботу закладів культури

Гусятинської селищної ради в 2023 році

 

Мережа закладів культури, які утримуються із Гусятинського селищного бюджету  станом на 01.10 2023 року налічує 14 установ.

  • КЗ «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради  із 9-ма бібліотеками філіями;
  • КЗ «Гусятинський краєзнавчий музей» Гусятинської селищної ради;
  • 11 клубних закладів  в т.ч. КЗ «Гусятинський центр культури і дозвілля» Гусятинської селищної ради, 4-сільські клуби та 6-Будинків культури.
  • КЗ «Гусятинська мистецька школа» Гусятинської селищної ради.

Роботу галузі культури Гусятинської селищної ради забезпечують 58 чоловік, фактично працюючих 49 чоловік, 3  - зовнішніх сумісника, 10 – внутрішніх сумісників.

   Галузь культури Гусятинської селищної ради  за 9 місяців  2023 року  профінансовано  із загального фонду на суму 6613521,86 грн.

Також за рахунок коштів спецфонду217752 грн.

З них - 132835 благодійні внески;

  • оренда 46758,00 грн.,
  • батьківська плата 166032,00 грн.,
  • за квитки 4075,0 грн.

 

  1. Комунальний заклад «Гусятинська публічна бібліотека»

  

    Бібліотеки Гусятинської ТГ – є невід’ємною частиною інформаційної структури територіальної громади, документально-комунікативним та соціокультурним центром, що сприяє розвитку  інформаційної та мовної культури населення, його національно-патріотичного, правового, екологічного виховання, формування стійкого інтересу до вивчення та розуміння національної історії і культури, сприяння розбудові читаючої та мислячої нації.

   Станом на 15.10.2023 року до КЗ «Гусятинська публічна бібліотека»  надійшло  235 прим. книг(в т. ч. 113 прим. до  бібліотек – філій);

  • списання становить 1449 прим. книг;
  • планується  списання до кінця року 2142  прим. книг(в т. ч. 577 прим.- бібліотеки – філії).

Проведено масових заходів : 135, з них для дітей – 79.

Робота КЗ «Гусятинська публічна бібліотека» направлена на обслуговування та задоволення потреб   жителів нашої громади, ВПО, дітей з особливими освітніми потребами та організацію і проведення різнопланових заходів із залученням ВПО (майстер – класи, конкурси, бібліо – квести, вікторини, літературні подорожі, ерудит – конкурси, поетична кав’ярня, краєзнавчі зустрічі, книжкові виставки, відзначення літературних та пам’ятних дат тощо).

У Гусятинській публічній бібліотеці проходила благодійна акція «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ!» з виготовлення устілок для взуття військовим, а також зібрано продукти харчування, засоби особистої гігієни та передано нашим воїнам – захисникам; Гусятинська публічна бібліотека доєдналася  до благодійного флешмобу на підтримку ЗСУ "ПАМ’ЯТАЙМО ГЕРОЇВ". Усі зібрані кошти  перераховані благодійному фонду «ВОЇНИ НАДЗБРУЧЧЯ».

Бібліотеки громади взяли участь:

- у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка “Вільнюсу – 700” з нагоди відзначення 700-річчя столиці Литовської Республіки( читач бібліотеки – філії с. Личківці  оримав ІІІ призове місце);

- у ІІ Всеукраїнському конкурсі із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих».

Гусятинська публічна бібліотека:

- долучилася до Міжрегіональної акції «Березень. Читають всі!»;

           - взяла участь в обласному конкурсі читців Шевченкового слова «Борітеся – поборете!».

В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання проведено:

 - акція «Підвішена книга»;

           - голосні читання «Читаймо в голос!».

           - «Казкотерапія» - вистави лялькового театру «Долина казок»                       ( «Рукавичка на новий лад», Мишенятко Мицик»).

«Гусятинська публічна бібліотека» разом з ініціативною групою за участі ВПО подали заявку на участь у  третьому відбірковому турі ГО «КримСОС» за підтримки УВКБ ООН на грантову програму, спрямовану на підтримку ініціатив внутрішньо переміщених осіб та організацій. 

 

2. Комунальний заклад «Гусятинський краєзнавчий музей»

 

Музей проводив свою  роботу  за основними напрямками діяльності, а саме:  науково-дослідна та культурно-освітня, комплектування музейних зібрань, експозиційна, фондова та господарсько-організаційна робота - відповідно до вимог Закону України «Про музеї та музейну справу»,  що регулює  суспільні  відносини  у  сфері  музейної справи, визначає правові, економічні, соціальні засади створення і діяльності музеїв України і Положення про Музейний фонд України, яке  визначає порядок формування Музейного фонду України,  порядок обліку музейних  предметів,  музейних  колекцій, музейних   зібрань,   забезпечення   їх   охорони,   збереження  і використання.

Продовжується співпраця із Залозецьким краєзнавчим музеєм, музеєм Федоровича у Вікні, деякими музеями Львівщини. Завдяки співпраці із Львіським центром порятунку культурної спадщини отримано пакувальні матеріали для експонатів, генератор.  Музей постійно приймає офіційні делегації з різних куточків України та зарубіжжя. Налагоджуються зв’язки із іншими музеями та туроператорами, які функціонують в нашому регіоні. Відбувається пошук партнерів для реалізації спільних грантових проєктів. Зокрема реалізується проєкт із БФ «Рокада» «Створення культурно-просвітницького простору для ВПО», що передбачає закупівлю оргтехніки, меблів та засобів для творчості.

Діяльність музею протягом  цього періоду  в умовах військового стану постійно висвітлювалась у дописах через соцмережу Фейсбук на сторінці «Гусятинський краєзнавчий музей».

 

  І.  Науково-дослідницька та експозиційна робота.

Протягом звітного періоду працівники музею: 

- працювали  над удосконаленням та доповненням новими матеріалами існуючих музейних експозицій (стаціонарної та виставкових);

- опрацьоване велике поступлення предметів археології;

- музей протягом року отримав від жителів громади сотні нових поступлень:  рідкісні документи, фото, вишивка та речі побуту.

- розробляється план оновлення тимчасових експозицій музею;

- досліджували  історично-краєзнавчу тематику;

- надавали методичну допомогу (платні послуги) дослідникам історії Гусятинщини;

ІІ.  Науково-освітня та виставкова робота.

     Протягом звітного періоду музей відвідали більше 600 осіб, в тому числі учні та студенти. Із них 450 осіб обслуговувано екскурсіями.

До знаменних та пам’ятних дат в історії України на основі фотодокументів та речових музейних предметів, що знаходяться в основному та науково-допоміжному фонді  готувалися науково-освітні заходи, екскурсійні  розповіді-дописи відповідно до перспективного плану роботи на 2023 рік. 

   Впродовж дев'яти місяців працівниками Гусятинського краєзнавчого музею для ВПО проведено 11 екскурсій різної тематики,  оглядові екскурсії по Гусятину та основних об'єктах культурної спадщини. У нашій роботі взяли участь жителі Києва, Харкова, Миколаєва, Краматорська, Херсона та інших міст.

      Просвітницька діяльність музею оперативно висвітлювалася за допомогою засобів масової інформації ( в основному через Інтернет  в соціальній мережі Facebook).

ІІІ.  Фондова, архівна та методична робота.

               Протягом  9 місяців 2023 року  робота по комплектуванню  фондів була спрямована на збереження існуючих колекцій, поповнення музейної збірки новими оригінальними матеріалами, наукову інвентаризацію музейних предметів нових поступлень.

           Досліджуючи історію Гусятинщини музей збирає, зберігає та експонує матеріали про історичне минуле , знатних людей, етнографію та побут краю.

           Було зібрано 600 та інвентаризовано 210 одиниць збереження предметів музейного значення.

     Надавали  консультаційну допомогу краєзнавчого характеру вихованцям шкіл, студентам  коледжу, представникам засобів масової інформації.

ІV. Господарська та організаційна діяльність.

             Протягом року в межах фінансування проводились поточні ремонтні роботи в експозиційних та господарських приміщеннях. Зроблено ремонт сходової.

Підключено та налаштовано охоронну сигналізацію. Відремонтовано власними силами дах, пошкоджений внаслідок стихійного лиха.

 

  3.Клубні заклади

 

        Клубні заклади в наших населених пунктах є тими осередками, що задовільняють культурно – дозвіллєві потреби жителів і є традиційними центрами з розвитку народної творчості.

     Базовим закладом культури клубного типу є комунальний заклад «Гусятинський центр культури і дозвілля».

          При КЗ «Гусятинський центр культури і дозвілля» діють 4 гуртки художньої самодіяльності, а саме:

- Хореографічний гурток «Надзбручаночка», вокальний гурток «Мелодія», драматичний гурток «Сузір’я», художній гурток «Палітра».

          Різнопланові масові заходи організовані працівниками закладу є тим містком, який  єднає не тільки  різного покоління людей  та роду занять, ай зважаючи на географічне розташування Гусятина сходу й заходу .

           Саме працівники центру  культури та дозвілля  своєю роботою забезпечують системну взаємодію державних органів з громадськістю у питаннях, пов'язаних із національно-патріотичним вихованням дітей та молоді .

 

          Протягом 2023 року   у  приміщенні КЗ  «Гусятинський центр культури і дозвілля»  організовувалися та проводились  різнопланові   масові заходи.

 

  1.     26- благодійних концерти ; (під час яких було зібрано 143386 грн., та перераховано на благодійний фонд «Воїни Надзбруччя»
  2.     3- огляди – конкурси;

3.     16- майстер класи та виставки;

4.     19- заходів, днів та годин пам’яті;

5.      65- привітань в онлайн режимі;

6.     10 – привітань  рубрики «Мудрі і багаті роками»;

7.     10- рубрик «Талановиті люди Гусятинської громади»;

8.       4  – демонстрації кінофільмів.

На даний час триває підготовка щодо участі колективів на присвоєння звання «народний», та «зразковий».

 

4.Комунальний заклад «Гусятинська мистецька школа»

  • Заклад Гусятинська державна музична школа ( тепер – КЗ «Гусятинська мистецька школа») відкрита 1 серпня 1966 року згідно з Розпорядженням Тернопільського обласного управління культури.
  • У своїй діяльності керується статутом, затвердженим рішенням Гусятинської селищної ради від 10 листопада 2022 року №1560
  • Навчання проводиться за освітньою програмою елементарного та базового підрівнів.
  • Школа підпорядковується Відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради та належить до комунальної форми власності.
  • Загальна площа – 406 м2
  • Кількість класних кімнат – 17
  • Загальна кількість викладачів – 15 
  • Контингент учнів – 150
  • Учні школи є призерами та лауреатами міських, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів (серед країн Німеччини, Польщі, Туреччини, Болгарії, Італії). Щорічно в школі проводяться конкурс-огляд піаністів на краще виконання твору українських композиторів «Творчість юних», «Золотий ключик», тематичні концерти до Дня музики, святого Миколая, Різдвяні віншування, свято випускників. Учні та викладачі школи беруть активну участь в святкових заходах та благодійних концертах на підтримку фонду «Воїнів Надзбруччя» нашого селища та ОТГ.

5. Матеріально-технічна база закладів культури:

У 2023 році значно покращено матеріально-технічну базу закладів культури, а саме:

  • проведено поточний ремонт площадки входу  КЗ «Гусятинський центр культури  і дозвілля»( ремонт штукатурки, опорядження внутрішніх поверхонь, очищення фасадів, фарбування стін, прокладання проводів, монтаж освітлення, підшивка стелі, заміна водостічних труб) - на загальну суму 199573,00 грн.
  • проведено заміну вхідних дверей, та дверей до підвального приміщення КЗ «Центр культури  і дозвілля» на суму 74000,00 грн.
  • придбано освітлення на суму 60548,00 грн.
  • придбано банери на суму 15000,00 грн.
  • у КЗ «Гусятинська мистецька школа» проведено ремонт класних приміщень, та замінено частину внутрішніх дверей на суму  88300,00 грн.
  • придбано генератор на суму 29300,00грн.
  • проведено ремонтні роботи заднього входу на суму  18300,00 грн.
  • у КЗ «Гусятинський краєзнавчий музей» проведено ремонт сходової клітки на суму 116000,000 грн.
  •  У наступному році плануємо:

-Встановлення економного виду опалення для комунального закладу «Гусятинський центр культури і дозвілля» ;

-Ремонт концертного залу (заміна крісел, та одягу сцени) комунального закладу  Гусятинський «Центр культури і дозвілля.

 

Керуючий справами виконавчого

комітету селищної ради                                         Ярослав ШМОКАЛЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь