від 26 квітня 2023 року№ 1756 "Про затвердження Програми охорони та збереження об’єктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на 2023 – 2027 роки"

Дата: 04.05.2023 14:11
Кількість переглядів: 87

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

ХXII СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

від 26 квітня 2023 року                                                                                  № 1756

                          

Про затвердження Програми охорони

та збереження обєктів культурної спадщини

на території громади Гусятинської селищної ради

на 2023 – 2027 роки

 

Відповідно до пункту16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму охорони та збереження обєктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на 2023 – 2027 роки (Додаток 1).

2. Фінансовому відділу Гусятинської селищної ради передбачити видатки на фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією Програми, в межах фінансових можливостей селищного бюджету.

3. Відповідальним виконавцям забезпечити виконання заходів програми.

4. Відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради забезпечити виконання даної програми та щорічно до 10.01. інформувати селищну раду про хід її виконання.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоровя, культури, молоді, фізкультури і спорту.

 

 

 

Гусятинський селищний голова                                              Степан КАРПО

 

 

 

 

Додаток

                                                                  до рішення Гусятинської селищної ради

                                                                  від  26 квітня 2023 № 1756

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

охорони та збереження обєктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на

2023 – 2027 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Паспорт Програми

Паспорт Програми охорони та збереження обєктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на 2023 – 2027 роки

 

Основні параметри

Зміст

Назва Програми

Програма охорони та збереження обєктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на 2023 – 2027 роки

 

 

Розробник Програми

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради

Головна мета Програми

Розвиток і збереження культурного середовища громади Гусятинської селищної ради

Термін реалізації Програми

2023 – 2027 роки

Учасники Програми

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради,

КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради, старости відповідних старостинських округів.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми

320 тис.

  • кошти місцевого бюджету

320 тис.

  • кошти з інших джерел

-

Програма є відкритою, що передбачає внесення до неї змін і доповнень, виходячи з реалій розвитку економіки громади, наявності фінансових та інших видів ресурсів.

2. Загальні положення

Програма спрямована на забезпечення охорони та збереження памяток культурної спадщини, які розміщені на території громади Гусятинської селищної ради. Культурна спадщина громади Гусятинської селищної ради є невід’ємною частиною культурного надбання України.

Програма охорони та збереження обєктів культурної спадщини на території громади Гусятинської селищної ради на 2023 – 2027 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», інших нормативних актів. Програма розроблена для покращення та вдосконалення організаційних та матеріально-технічних засад сфери охорони культурної спадщини у громаді Гусятинської селищної ради. Програма спрямована на втілення політики держави у сфері пам’яткоохоронної роботи, залучення органів місцевого самоврядування, жителів територіальної громади й приватної ініціативи до розвитку та збереження культурної спадщини, раціонального використання пам’яток та об’єктів культурної спадщини, попередження актів вандалізму, створення умов для покращення туристичної привабливості громади через її історико-культурну спадщину, залучення громадськості до процесів управління й контролю в галузі.

Загалом, на території населених пунктів громади Гусятинської селищної ради знаходиться 25 пам’яток архітектури, з них - 7 - національного значення та 18 - місцевого значення, 5 пам’яток монументального мистецтва, 41 пам’ятка археології, з них – 1 - пам’ятка національного значення та 40 місцевого значення, 23 пам’ятки історії, 1 пам’ятка науки та техніки.

Окрім того, постановою № 878 Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року смт Гусятин включено до Списку історичних населених місць України, яке зберегло свій історичний ареал з об'єктами культурної спадщини.

Пам’ятки архітектури національного значення:

  • Церква св. Онуфрія XVI ст., смт Гусятин, охоронний номер 687, внесена до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 24.08.1963 р. №970.
  • Синагога кінець XVIXVIІ ст., смт Гусятин, охоронний номер 689, внесена до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 24.04. 1963 року № 970.
  • Бернардинський Монастир, 1610 р., смт Гусятин, охоронний номер 688/1, внесений до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 24.04. 1963 року № 970.
  • Костел (мур.), 1610 р., смт Гусятин, охоронний номер 688/2, внесений до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 24.04. 1963 року № 970.
  • Монастирські келії (мур.), 1610 р., смт Гусятин, охоронний номер 688/3, внесені до списку пам’яток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 24.04. 1963 року № 970.
  • Замок (мур) с. Сидорів - XVIІ ст., охоронний номер 1579, внесений до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 06.009. 1979 року № 442.
  • Костел (мур) с. Сидорів, 1730 р., охоронний номер 1580, внесений до списку памяток архітектури національного значення постановою Ради Міністрів УРСР від 06.009. 1979 року № 442.

Пам’ятки археології національного значення:

Городище-святилище у с. Городниця - пам’ятка давньоруської культури ІХ-ХІІІ ст., розташована в лісі, в урочищі Богит (Бохут), на відстані 2,5 км. на північний схід від села. (Номер 190001Н), віднесена до пам’яток національного значення рішенням Тернопільського облвиконкому від 26.08.1986 року № 250; Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928.

Переважна більшість об’єктів історико-культурної спадщини, які розміщені на території громади Гусятинської селищної ради потребують додаткових досліджень, окремого документального впорядкування та фінансових витрат на їх реконструкцію, ремонт, відновлення, підтримання в належному стані.

Актуальною залишається проблема збереження пам’яток культурної спадщини та попередження актів вандалізму. Під час моніторингу проведеного фахівцями відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради та КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради виявлено, що більшість пам’яток потребують ремонтних робіт різного ступеня та облаштування. Левова частка науково-облікової документації не відповідає сучасним вимогам, давно не оновлювалась та потребує уточнень, що ускладнює реєстрацію об’єктів, визначення їх грошової вартості, визначення власників та балансоутримувачів. Власники і користувачі пам’яток культурної спадщини, жителі громади, суб’єкти господарювання недостатньо проінформовані про вимоги чинного законодавства, державні стандарти, норми і правила у сфері охорони культурної спадщини.

Розв’язання проблем охорони культурної спадщини у громаді має ґрунтуватись на системному програмному підході. Не зайвим буде констатувати той факт, що відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», де визначаються основні положення національної політики в цій сфері, збереження культурної спадщини знаходиться в ризику постійного руйнування. Наразі в Україні не існує єдиного центрального незалежного органу охорони культурної спадщини, у підпорядкуванні якого знаходилися б усі види пам’яток. Така розпорошеність функцій інститутів пам’яткоохоронної сфери негативно впливає на процес управління охороною культурної спадщини.

Однак, розв’язання більшості вказаних проблем можливе за умов прийняття Програми, достатнього фінансування й активної співпраці органів місцевого самоврядування з органами виконавчої влади, жителями територіальної громади, бізнесом, тощо. Така консолідація дасть змогу провести активні заходи практичного спрямування, щодо охорони й збереження пам’яток історії та культури, запровадження соціальних програм збереження, обліку й популяризації культурної спадщини із залученням широких верств населення: профільних громадських організацій, меценатів, краєзнавців, реставраторів, волонтерів тощо.

3. Мета й основні завдання Програми

Основна мета Програми – реалізація державної політики у сфері охорони культурної спадщини; забезпечення належного рівня охорони, розвитку й збереження історико-культурного середовища громади Гусятинської селищної ради шляхом раціонального використання культурної спадщини; здійснення дієвого контролю за дотриманням вимог чинного законодавства України у сфері охорони нерухомих об’єктів культурної спадщини.

Основні завдання Програми:

- організація робіт із благоустрою та ремонту пам’яток, об’єктів культурної спадщини, населених пунктах громади.

- створення умов для поліпшення туристичної привабливості громади;

- розробка та виготовлення науково-облікової документації на щойно виявлені об’єкти культурної спадщини;

 - укладання охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини громади з користувачами (власниками) і балансоутримувачами споруд;

- сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації та використання пам’яток й об’єктів культурної спадщини;

- забезпечення повноти й доступності інформації про пам’ятки та об’єкти культурної спадщини громади;

- залучення громадськості до процесів управління й контролю в галузі охорони культурної спадщини;

- забезпечення безперервного моніторингу стану збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини;

- розробка системи заходів з інформування населення щодо важливості збереження об’єктів культурної спадщини в цілому, і донесення конкретної інформації до користувачів (власників) і балансоутримувачів пам’яток та об’єктів культурної спадщини.

4. Фінансове забезпечення Програми

Фінансове забезпечення заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься в межах видатків, передбачених у  бюджеті  громади на відповідний бюджетний рік, і за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

Форми та методи розв’язання проблем, зазначених у Програмі, реалізовуватимуться відповідно до законодавчих і нормативних актів, що визначають правові, організаційні й фінансові засади охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Реалізація Програми надасть змогу розвивати й зберігати історико-культурне середовище  громади Гусятинської селищної ради з активним залученням широких верств населення для моніторингу та раціонального використання нерухомих об’єктів культурної спадщини, а також інших коштів не заборонених законодавством України для забезпечення реалізації проєктів.

5. Очікувані результати виконання Програми

Реалізація Програми сприятиме розвитку та збереженню історико-культурного середовища громади. Виконання заходів Програми забезпечить:

 - втілення політики держави у сфері пам’ятко-охоронної роботи;

 - збереження й охорону пам’яток культурної спадщини;

- залучення жителів територіальної громади, приватної ініціативи до розвитку й охорони культурної спадщини;

- раціональне використання, ремонт і реставрацію пам’яток та об’єктів культурної спадщини;

 - створення умов для покращення туристичної привабливості громади;

- залучення громадськості до процесів управління й контролю в галузі охорони культурної спадщини;

- розробку, виготовлення, оновлення науково-облікової документації на внесені у перелік та щойно виявлені об’єкти культурної спадщини.

6. Заходи з виконання Програми

з/п

Зміст заходу

Термін виконання

Відповідальні за виконання

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість) тис. грн.

1.

Розробка, виготовлення, оновлення науково-облікової документації на внесені у перелік та щойно виявлені об’єкти культурної спадщини (комплексне дослідження, фіксація, визначення антропологічної, археологічної, естетичної, етнографічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності, встановлення предмету охорони. Виготовлення паспорту з топографічними даними, облікової картки, акту технічного стану.

2023 – 2027 роки

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради

Кошти місцевого бюджету, інші кошти, не заборонені чинним законодавством України

200,00

2.

Демонтаж пам’яток, пристосування, демонтаж, вилучення радянської символіки на пам’ятках культурної спадщини, які підлягають вилученню з переліку згідно ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»

2023- 2027 роки

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради

Кошти місцевого бюджету, інші залучені кошти, не заборонені чинним законодавством України

20,00

3.

Проведення ремонтних та реставраційних робіт на обєктах культурної спадщини.

Виготовлення проєктно-кошторисної документації.

2023- 2027 роки

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради, спеціалізовані організації з відповідною ліцензією на виконання зазначеного виду робіт

 

40,00

4.

Благоустрій території місцезнаходження пам’яток культурної спадщини

2023- 2027 роки

КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради

 

Кошти місцевого бюджету, інші залучені кошти, не заборонені чинним законодавством України

У межах кошторисних призначень

5.

Виготовлення, встановлення та відкриття охоронних і меморіальних дошок на об’єктах культурної спадщини

2023 – 2027 роки

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради

Кошти місцевого бюджету, інші залучені кошти, не заборонені чинним законодавством України

20,00

6.

Видання путівників, буклетів, проспектів мап, наборів листівок, календарів, магнітів, банерів, інформаційних стендів, аудіогідів.

2023 – 2027 роки

Відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради, КЗ «Гусятинський краєзнавчий музей» Гусятинської селищної ради

Кошти місцевого бюджету, інші залучені кошти, не заборонені чинним законодавством України

40,00

 

ВСЬОГО:

 

 

 

320,00

 

7. Координація та контроль  за ходом реалізації Програми

Виконання Програми здійснюється шляхом реалізації заходів головним виконавцем та учасниками зазначеними в цій Програмі. Моніторинг виконання Програми здійснює відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради. Координація та контроль за виконанням Програми здійснюється постійною комісією з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури та спорту.

Узагальнена інформація про стан і результати виконання заходів Програми за попередній рік надається щороку сесії Гусятинської селищної ради.

Механізм реалізації Програми передбачає розробку організаційно-фінансових схем забезпечення системи заходів розвитку і збереження історико-культурного середовища громади Гусятинської селищної ради, шляхом охорони та збереження пам’яток культурної спадщини відповідно до змісту Програми, буде формуватися та коригуватися поетапно з урахуванням змін соціально-економічної ситуації.

 

Секретар Гусятинської селищної ради                               Ігор ЛИСАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь