від 07 лютого 2023 року №1654"Про затвердження Програми охорони навколишнього природного середовища на території Гусятинської селищної ради на 2023-2025 роки"

Дата: 14.02.2023 12:13
Кількість переглядів: 139

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

ХX  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

від 07 лютого 2023 року                                                                               № 1654

 

Про затвердження Програми охорони навколишнього природного середовища 

на території Гусятинської селищної ради

на 2023-2025 роки

 

З метою охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної  безпеки життєдіяльності людини; керуючись Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», п. 22 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;  за рекомендаціями постійної комісії з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Гусятинська селищна рада вирішила:

 

  1. Затвердити Програму охорони навколишнього природного середовища на території Гусятинської селищної ради на 2023 – 2025 роки (додається).

          2. Фінансування програми здійснювати в межах видатків, затверджених в селищному бюджеті.

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  комісію з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

 

 

Гусятинський селищний голова                                           Степан КАРПО

               

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

   Рішення Гусятинської

селищної ради

            від 07.02. 2023 р. №1654

 

ПРОГРАМА

охорони навколишнього природного середовища на території Гусятинської селищної ради на 2023 – 2025 роки

 

  1. Паспорт Програми охорони навколишнього природного середовища на території Гусятинської селищної рад на 2023-2025 роки

(далі – Програма)

1

Ініціатор розроблення Програми

КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради, КП «Водоканал-сервіс» Гусятинської селищної ради

2

Розпорядчі документи про розроблення Програми

Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року»

3

Розробник Програми

КП «Благоустрій» Гусятинської селищної ради, КП «Водоканал-сервіс» Гусятинської селищної ради

4

Співрозробник Програми

__________---

5

Відповідальні виконавці Програми

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради

6

Учасники Програми

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради

7

Термін реалізації Програми

2023-2025 роки

8

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Бюджет Гусятинської селищної ради; кошти підприємств, установ та організацій; кошти з інших джерел, не заборонені чинним законодавством.

9

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів за рахунок бюджету Гусятинської селищної ради, всього

900,0 тис. грн., в т. ч.:

2023 р. – 400,0. тис. грн.,

2024 р. – 250,0 тис. грн.

2025 р. – 250,0 тис. грн. 

 

  1. Загальна частина

 

Відповідно до чинного законодавства – охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної  безпеки життєдіяльності людини – невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

З цією метою в нашій державі здійснюється екологічна політика, спрямована на збереження безпечного для існування  живої і  неживої  природи навколишнього середовища, захист життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

Аналіз наслідків ігнорування екологічних проблем свідчить, що природні екологічні ресурси не безмежні та не спроможні самостійно компенсувати наслідки безвідповідальної виробничої та побутової діяльності людини. Найбільш яскравий приклад – це засмічення берегів малих річок, озер, водойм та лісопосадок.

Вищевказане дає змогу зробити висновок, що проведення на території Гусятинської територіальної громади (далі ТГ) природоохоронних заходів є життєво необхідним, оскільки забезпечує для всіх жителів безпечні умови проживання.

 

  1. Правова основа Програми охорони навколишнього природного середовища

 

Правовою основою програми с чинне законодавство України, а саме: Конституція України, закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про охорону атмосферного повітря”, “Про відходи”; „Основних напрямків державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки”, затверджених Постановою Верховної Ради України від 05.03.1998року № 188, Постанови КМ України від 17.09.1996р № 1147 “Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів” із змінами та доповненнями, «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» та інших законодавчих та нормативно-правових актів України.

 

  1. Мета та основні завдання програми

 

Мета програми – проведення ефективної і цілеспрямованої діяльності організації і координації заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки, раціонального використання і відтворення природних ресурсів на перспективу.

Програма покликана визначити стратегічні напрямки для покращення екологічної ситуації довкілля та розробити підходи і механізми розв’язання екологічних проблем на території Гусятинської селищної ради.

Основними завданням є:

  • пріоритетність вимог екологічної безпеки, обов’язковість додержання екологічних стандартів, нормативів та лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської, управлінської та іншої діяльності;
  • гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров’я людей;
  • запобіжний характер заходів щодо охорони навколишнього природного середовища;
  • збереження просторової та видової різноманітності і цілісності природних об’єктів та комплексів;
  • обов’язковість екологічної експертизи;
  • гласність і демократизм при прийнятті рішень, реалізація яких впливає на стан навколишнього природного середовища, формування у населення екологічного світогляду;
  • науково-обґрунтоване нормування впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище;
  • поєднання заходів стимулювання і відповідальності у справі охорони навколишнього природного середовища.

 

  1. Фінансове забезпечення Програми

 

Виділення коштів на виконання заходів з реалізації Програми передбачається під час розробки та затвердження проєктів бюджету селищної ради та стратегії розвитку Гусятинської об’єднаної громади на 2017-2025 роки.

Для реалізації Програми залучаються кошти, отримані зі спеціального фонду бюджету селищної ради, а саме: екологічного податку та грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності.

Заходами з реалізації Програми передбачається фінансування основної їх частини з бюджету селищної ради. Можлива також фінансова підтримка реалізації Програми в рамках міжнародної технічної допомоги, позабюджетних фондів, підприємств, організацій, громадських організацій, рекламодавців, спонсорів, зацікавлених в соціально-економічному розвитку селищної ради, кошти з інших джерел, не заборонені чинним законодавством.

 

  1. Основні напрямки реалізації Програми

 

Основними напрямками реалізації Програми є:

  • забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин;
  • заходи з озеленення міста і сіл;
  • проведення робіт з очищення водних ресурсів;
  • ліквідація лісових та степових пожеж і пожеж торфовищ та їх наслідків;·
  • ліквідація наслідків буреломів, сніговалів, вітровалів;· ліквідація  негативних  наслідків  техногенного впливу на лісові насадження;
  • відновлення степових, водно-болотних та інших антропогенно змінених природних ландшафтів;
  • роботи, пов’язані з поліпшенням  технічного  стану   та благоустрою водойм.
  • заходи щодо відновлення і підтримання  сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, озер, водойм, а також  заходи для  боротьби  з  шкідливою дією вод (біологічна меліорація водних об’єктів, упорядкування джерел,  очищення  водойм від дерев,  що потрапили до них внаслідок проходження   весняних   повеней тощо).

 

  1. Етапи виконання

 

Програму передбачається виконати у 2 етапи протягом 2023 – 2025 років  відповідно до заходів, наведених у п. 10. «Заходи щодо реалізації завдань Програми».

 

  1. Контроль за виконанням Програми

 

Відповідальність за організацію виконання заходів Програми покладається на  заступника селищного голови відповідно до функціональних обов’язків та на постійну комісію селищної ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Контроль за використанням коштів спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюються у порядку встановленому законодавством

 

  1. Очікувані результати Програми

 

Виконання Програми дасть змогу вирішити частину актуальних проблем, які за багато років накопичились в цій галузі, та значно покращити екологічну ситуацію на території Гусятинської селищної ради, вчасності, підвищення ефективності очищення селища та сіл, їх озеленення, сприятиме охороні зелених насаджень, охороні водних ресурсів.

 

 
  1. Заходи щодо реалізації завдань Програми

 

№ з/п

Найменування заходу

Виконавці

Термін виконання

Джерело та орієнтовний обсяг фінансування

Очікувані результати

1

2

3

4

5

6

1

Заходи з озеленення селища і сіл

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій»

2023-2025

Бюджет селищної ради

60,0 тис. грн.

Відновлення, посадка та догляд за зеленими насадженнями

2

Роботи,  пов’язані  з  поліпшенням  технічного  стану   та благоустрою водойм, проведення робіт  з очищення водних ресурсів

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій», КП «Водоканал-сервіс»

2023-2025

Бюджет селищної ради

210,0 тис. грн.

Покращення екологічного стану Гусятинської селищної ради

3

Ліквідація лісових та лугових пожеж та їх наслідків

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій»

2023-2025

Бюджет селищної ради

120,0 тис. грн.

Покращення екологічного стану Гусятинської селищної ради

4

Заходи   щодо   відновлення  і  підтримання  сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, озер, водойм, а також  заходи для  боротьби  з  шкідливою дією вод

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій», КП «Водоканал-сервіс»

2023-2025

Бюджет селищної ради

30,0 тис. грн.

Покращення екологічного стану Гусятинської селищної ради

5

Забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів

Виконавчий комітет Гусятинської селищної ради, КП «Благоустрій», КП «Водоканал-сервіс»

2023-2025

Бюджет селищної ради

150,0 тис. грн.

Покращення екологічного стану Гусятинської селищної ради

6

Розробка схеми санітарного очищення та стратегічна екологічна оцінка Гусятинської територіальної громади

Гусятинська селищна рада

2023-2025

Бюджет селищної ради

330,0 тис. грн.

Покращення екологічного стану Гусятинської селищної ради

 

 

Секретар Гусятинської селищної ради                                                          Ігор ЛИСАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь