від 07 лютого 2023 року №1653 "Про затвердження Програми розвиткуі підтримки КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» Гусятинської селищної ради, покращення надання медичної допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасним медични

Дата: 14.02.2023 12:10
Кількість переглядів: 103

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

ХX  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

від 07 лютого 2023 року                                                                               № 1653

 

Про затвердження Програми розвиткуі підтримки

КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

Гусятинської селищної ради, покращення

надання медичної допомоги, матеріально-технічної

бази закладів та оснащення сучасним медичним

обладнанням на 2023 рік

 

       Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою підвищення ефективності заходів із профілактики, створення умов для продовження та поліпшення якості життя хворих, враховуючи висновок комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури та спорту, Гусятинська селищна рада

 

В И Р І Ш И Л А :

  1.  Затвердити Програму розвитку і підтримки комунального підприємства «Гусятинська бальнеологічна лікарня» Гусятинської селищної ради, покращення надання медичної допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік. (додається).

 2. Комунальному підприємству «Гусятинська бальнеологічна лікарня» Гусятинської селищної ради:

    1. забезпечити виконання заходів щодо реалізації Програми;
    2. до 01 лютого 2024 року надати відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради звіт про хід виконання Програми.
  1. Контроль за виконанням цього рішення доручити постійній комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури та спорту Гусятинської селищної ради.

    Гусятинський селищний голова                                              Степан КАРПО

 

 

 

 

 

                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО   

                                                                                     Рішенням Гусятинської                 

                                                                                       селищної ради

                                                                                       від 07.02.2023року № 1653

 

 

ПРОГРАМА

розвитку і підтримки комунального підприємства «Гусятинська бальнеологічна лікарня», покращення надання медичної допомоги, матеріально-технічної бази закладу та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік

 

  1. Паспорт Програми

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про затвердження програми

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-ХІІ

3.

Розробник програми

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

4.

Відповідальний виконавець програми

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

5.

Учасники  програми

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради,

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

6.

Термін реалізації програми

2023 рік

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)

Бюджети міських, селищних та сільських рад

 

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми всього, у тому числі:

1300,0 тис. грн

8.1.

Кошти Гусятинської селищної ради

1300,0 тис.грн.

8.2.

Кошти бюджетів інших територіальних громад

-

8.3.

Кошти інших джерел

 -

 

 

 

 

 

  1. Визначення проблем, на розв'язання яких спрямована програма

 

Здоров’я людини є головною цінністю населення, має важливе значення в житті кожної людини, надає можливість досягнути індивідуального і суспільного добробуту та благополуччя, головна умова стійкого економічного розвитку.

Пріоритетним напрямком діяльності комунального підприємства «Гусятинська БЛ» є розвиток санітарно-курортного лікування, наближення його до кожної сім’ї, покращення ефективності медичного обслуговування  населення.

Лікарня забезпечує  (відновне) стаціонарне та амбулаторне лікування хворих різних вікових груп з наслідками захворювань органів травлення, сечовиділення, опори та руху, ендокринної системи, нервової системи, серцево-судинної системи, які потребують комплексу відновних (реабілітаційних) заходів з метою скорішого відновлення працездатності хворих, попередження їх інвалідності та повернення їх до активного способу життя.

Протягом останніх років вирішено ряд завдань, спрямованих на забезпечення прав громадян на якісну та доступну медичну допомогу, створення умов для формування здорового способу життя. Покращилась доступність населення до кваліфікованої лікарської допомоги, забезпечуються заходи з профілактики.

Вдалось частково покращити матеріально-технічне, організаційне, кадрове та медикаментозне забезпечення.

Однак, залишається складною демографічна ситуація. Коефіцієнт народжуваності щороку зменшується. Поступово зменшується показник природного приросту населення. Показник смертності перевищує народжуваність, залишається високою смертність осіб працездатного віку. З кожним роком відмічається ріст інвалідизації населення. На тлі несприятливих демографічних змін відбувається погіршення стану здоров’я населення з істотним підвищенням в усіх вікових групах рівнів захворюваності і поширеності хвороб, зокрема хронічних неінфекційних захворювань, включаючи хвороби системи кровообігу, злоякісні новоутворення, цукровий діабет. На хронічну патологію страждають до 60 відсотків дорослого населення. Водночас, відмічається тенденція до погіршення стану здоров’я молоді, збільшення частоти соціально небезпечних хвороб, у тому числі туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

Поряд із цим, в частині реабілітації (відновне лікування), залишається низка питань, які потребують доопрацювання та вирішення, а саме:

- недостатнє фінансування галузі, що ставить під питання функціонування медичного закладу.

- матеріальна база лікарні потребує оновлення;

- недостатня кількість приміщень для надання якісного санаторно-курортного лікування в повному обсязі;

Фінансування програми проводитиметься за рахунок коштів бюджетів громад.

Обсяг фінансування програми є орієнтовним і визначається щорічно під час внесення змін до бюджету громад, з прийняттям відповідного рішення, виходячи з можливостей бюджету, яке є остаточним.

Термін реалізації програми – 2023 рік.

 

3. Визначення мети програми

       -  Метою Лікарні є здійснення комплексу заходів з реабілітації (відновного лікування) та забезпечення хворих амбулаторною та стаціонарною  допомогою для зменшення тимчасової   або   стійкої    втрати    працездатності,    профілактики    захворювань і повернення хворих до активного способу життя.

     -    Предмет та види основної діяльності Лікарні:

реабілітація хворих в амбулаторних та стаціонарних умовах; провадження медичної практики з урології, гастроентерології, терапії,   ортопедії і травматології, ендокринології, фізіотерапії, неврології, стоматології, акушерства і гінекології, ультразвукової діагностики, функціональної діагностики, лікувальної фізкультури, дієтології, лабораторної справи, організації і управління охороною здоров’я, акушерської справи, сестринської справи, народної та нетрадиційної медицини; вивчення та впровадження в практику роботи лікарні сучасних методів і заходів у лікуванні; вивчення, узагальнення і запровадження досвіду роботи передових лікувально-профілактичних закладів України, впровадження досягнень медичної науки та передових форм роботи в практику; підбір,  облік,  підвищення  кваліфікації  лікарів  та  середнього  медичного персоналу лікарні; при необхідності своєчасне і обґрунтоване направлення хворих в інші лікувальні установи; додержання       санітарних       норм,       вимог       санітарно-гігієнічного       і протиепідемічного режиму; організація   та   проведення   заходів   щодо   санітарно-гігієнічного   навчання хворих; забезпечення безперебійної роботи медичної апаратури, машин і механізмів, зміцнення матеріальної бази лікарні; здійснення   оздоровчого   масажу,   гімнастики,   бальнеологічних   процедур, стоматологічної допомоги, лабораторних послуг, медичного обслуговування за договорами із суб'єктами господарювання, відповідними страховими організаціями; здійснення інших видів діяльності у встановленому законом порядку, які  не заборонені чинним законодавством; здійснення медичної експертизи при тимчасовій    втраті працездатності хворих.

      - Лікарня   є   над користувачем.   Має   право   видобувати  мінеральні    води з лікувальною метою для   зовнішнього  та внутрішнього  застосування    у встановленому законодавством порядку.

      - Окремими видами діяльності, що підлягають ліцензуванню та акредитації, Лікарня   може   займатися  тільки   на  підставі   спеціального   дозволу   (ліцензії), отриманого у встановленому законом порядку.

 

 

 

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання програми

 

Основними завданнями та пріоритетними напрямками Програми є покращення медичного обслуговування всіх верств населення, зміцнення здоров’я мешканців громад, вчасності та адекватності надання медичної допомоги, як результат продовження тривалості життя, зростання народжуваності, недопущення передчасної втрати працездатності. Цього можна досягти через:

- зміцнення матеріальної бази закладів охорони здоров’я, адекватної сучасним вимогам;

- покращення технічного стану закладів охорони здоров’я;

- придбання та ремонт медичного обладнання,приміщень лікувально-профілактичних закладів.

Програма передбачає здійснення комплексу заходів щодо проведення матеріально-технічного забезпечення, оснащення сучасним медичним обладнанням, закупівлі необхідних хімічних реактивів.

Виконання даних напрямів діяльності забезпечать реалізацію Програми в межах коштів, виділених на ці завдання.

Термін дії програми – 2023 рік.

 

  1. Ресурсне забезпечення програми

 

        Програма розвитку та підтримки Комунального підприємства  «Гусятинська бальнеологічна лікарня» на 2023 рік фінансується за рахунок коштів бюджету селищної ради, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

                                                                                                      тис. грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

2023 рік

Всього

Обсяг ресурсів, всього, в т.ч.:

1300,0

1300,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

1300,0

1300,0

Бюджет територіальних громад

-

-

 

6. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Основними завданнями функціонування та розвитку бальнеологічної лікарні  на 2023 рік є:

- збереження і покращення здоров’я населення;

- гарантована доступність і якість кваліфікованої  медичної допомоги;

- покращення ситуації із кадрового забезпечення;

- удосконалення системи профілактичних заходів  за хворими, проведення якісної реабілітаційної допомоги населення;

- покращення фінансового забезпечення;

- покращення інформаційно-технологічного забезпечення  закладу.

Виконання Програми дасть змогу:

- підвищити ефективність надання реабілітаційної допомоги та сприяти подоланню несприятливих демографічних тенденцій, що позначиться на зниженні показника захворюваності та інвалідності;

- сформувати систему доступних та високоякісних медичних послуг, що забезпечить зменшення потреби населення у дорогих видах медичної допомоги, в т.ч. стаціонарної.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію та контроль за ходом виконання програми розвитку і підтримки комунального підприємства «Гусятинська бальнеологічна лікарня», покращення надання реабілітаційної  допомоги, матеріально-технічної бази закладу та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури і спорту.

 

 

  

 

  Секретар селищної ради                                                          Ігор ЛИСАК 

 

 

7

6. Напрями діяльності та заходи програми

№ з/п

Назва напряму

Заходи програми

Строк вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування тис.грн., у т.ч.

Джерела   фінансування

Очікуваний результат

всього

2023 р.

1.

Забезпечення виконання закладом  функцій з надання

Фінансова підтримка закладу для забезпечення  стабільного функціонування(оплата праці з нарахуваннями)

2023р.

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

 

1100,0

 

 

1100,0

 

Бюджет Гусятинської селищної ради

 

2.

Забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, витратними матеріалами для надання медичної допомоги.

Придбання медикаментів для закладів охорони здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

2023 р.

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

50,0

 

 

50,0

 

 

Бюджет Гусятинської селищної ради

Підвищення рівня доступності населення до

якісної медичної допомоги

3.

Оплата послуг (крім комунальних)

Провірка та ремонт медичного обладнання, ремонт офісної техніки, оплата за телекомунікаційні послуги , підключення газового обладнання, страхування та інші

2023 р.

Комунальне підприємство «Гусятинська бальнеологічна лікарня»

150,0

150,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Створення умов для своєчасного надання медичної допомоги та покращення діяльності лікувальних закладів

 

 

 

РАЗОМ:

1300,0

1300,0

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь