від 07 лютого 2023 року №1651 "Про затвердження Програми розвитку і підтримки КНП «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, покращення надання первинної медико-санітарної  допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасни

Дата: 14.02.2023 11:53
Кількість переглядів: 221

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

ХX  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

від 07 лютого 2023 року                                                                               № 1651

 

Про затвердження Програми розвитку

і підтримки КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради, покращення

надання первинної медико-санітарної  допомоги,

матеріально-технічної бази закладів та оснащення

сучасним медичним обладнанням на 2023 рік

 

            Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою підвищення ефективності заходів із профілактики, своєчасного виявлення та лікування онкологічних захворювань, створення умов для продовження та поліпшення якості життя онкологічних хворих, враховуючи висновок комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури та спорту, Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА :

  1.  Затвердити Програму розвитку і підтримки комунального некомерційного підприємства «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, покращення надання первинної медико-санітарної  допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік. (додається).

 2. Комунальному некомерційному підприємству «Гусятинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гусятинської селищної ради:

    1. забезпечити виконання заходів щодо реалізації Програми;
    2. до 01 лютого 2024 року надати відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради звіт про хід виконання Програми.
  1. Контроль за виконанням цього рішення доручити постійній комісії з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури та спорту Гусятинської селищної ради.

 

Гусятинський селищний голова                                                   Степан КАРПО

 

 

                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО   

                                                                                     Рішенням Гусятинської                 

                                                                                       селищної ради

                                                                                       від 07.02.2023 року № 1651

ПРОГРАМА

розвитку і підтримки комунального некомерційного підприємства «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, покращення надання первинної медико-санітарної  допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік

 

  1. Паспорт Програми

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Комунальне некомерційне підприємство «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про затвердження програми

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-ХІІ

3.

Розробник програми

Комунальне некомерційне підприємство «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради

4.

Відповідальний виконавець програми

Комунальне некомерційне підприємство «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради

5.

Учасники  програми

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради, Комунальне некомерційне підприємство «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, Гримайлівська селищна рада, Копичинецька міська рада,  Хоростківська міська рада, Васильковецька сільська рада

6.

Термін реалізації програми

2023 рік

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)

Бюджети  територіальних громад

 

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми всього, у тому числі:

8650,0 тис. грн

8.1.

Кошти Гусятинської селищної ради

1050,0 тис.грн.

8.2.

Кошти бюджетів інших територіальних громад

7600,0 тис.грн.

8.3.

Кошти інших джерел

 -

 

  1. Визначення проблем, на розв'язання яких спрямована програма

 

Здоров’я людини є головною цінністю населення, має важливе значення в житті кожної людини, надає можливість досягнути індивідуального і суспільного добробуту та благополуччя, головна умова стійкого економічного розвитку.

Пріоритетним напрямком діяльності комунального некомерційного підприємства «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради є розвиток первинної медико-санітарної допомоги, наближення її до кожної сім’ї, покращення ефективності медичного обслуговування  населення.

Медичну допомогу населенню КНП «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради надають 15 амбулаторій загальної практики -сімейної медицини, 14 ФАПів та 27 ФП.

Протягом останніх років вирішено ряд завдань, спрямованих на забезпечення прав громадян на якісну та доступну медико-санітарну допомогу, створення умов для формування здорового способу життя. Покращилась доступність населення до кваліфікованої лікарської допомоги, забезпечуються заходи з профілактики та ранньої діагностики захворювань, надається невідкладна медична допомога на догоспітальному етапі, широко використовуються стаціонарозамінні технології, якісний диспансерний нагляд за прикріпленим населенням. Розроблено та впроваджено в роботу локальні клінічні протоколи надання первинної медичної допомоги та маршрути пацієнта. Вдалось частково покращити матеріально-технічне, організаційне, кадрове та медикаментозне забезпечення структурних підрозділів.

Однак, залишається складною демографічна ситуація. Коефіцієнт народжуваності щороку зменшується. Поступово зменшується показник природного приросту населення. Показник смертності перевищує народжуваність, залишається високою смертність осіб працездатного віку. З кожним роком відмічається ріст інвалідизації населення. На тлі несприятливих демографічних змін відбувається погіршення стану здоров’я населення з істотним підвищенням в усіх вікових групах рівнів захворюваності і поширеності хвороб, зокрема хронічних неінфекційних захворювань, включаючи хвороби системи кровообігу, злоякісні новоутворення, цукровий діабет. На хронічну патологію страждають до 60 відсотків дорослого населення. Водночас, відмічається тенденція до погіршення стану здоров’я молоді, збільшення частоти соціально небезпечних хвороб, у тому числі туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

Поряд із цим, в первинній ланці залишається низка питань, які потребують доопрацювання та вирішення, а саме:

- недостатнє фінансування галузі, що ставить під питання функціонування медичних закладів в селах з малою чисельністю населення менше 750 осіб,

- матеріальна база амбулаторій загальної практики - сімейної медицини потребує оновлення;

- недостатня кількість приміщень для забезпечення якісного надання в повному обсязі медичних послуг первинного рівня;

- недостатнє фінансування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та категорій захворювань;

- недостатнє забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами з метою медичної та соціальної реабілітації;

- недостатній рівень інформаційно-технологічного забезпечення структурних підрозділів Центру.

Фінансування програми проводитиметься за рахунок коштів бюджетів громад.

Обсяг фінансування програми є орієнтовним і визначається щорічно під час внесення змін до бюджету громад, з прийняттям відповідного рішення, виходячи з можливостей бюджету, яке є остаточним.

Термін реалізації програми – 2023 рік.

 

3. Визначення мети програми

 

Метою прийняття та реалізації Програми є:

- зниження захворюваності, інвалідності і смертності населення, підвищення тривалості та якості життя, покращення якості та ефективності надання первинної медичної та невідкладної допомоги;

- забезпечення соціальної справедливості і захисту прав громадян на охорону здоров’я, профілактику захворювань, в тому числі керованих засобами імунізації, покращення медикаментозного забезпечення пільгових категорій населення, поліпшення демографічної ситуації, якісного диспансерного спостереження.

Основними завданнями програми є: пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги, удосконалення надання невідкладної медичної допомоги населенню, укріплення та оновлення матеріально-технічної бази амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів, поліпшення забезпечення кваліфікованими медичними кадрами, перехід до фінансування - закупівлі сучасного медичного обладнання та матеріальна мотивація праці медичних працівників, забезпечення належного фінансування потреб первинної ланки.

 

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання програми

 

Основними завданнями та пріоритетними напрямками Програми є покращення медичного обслуговування всіх верств населення, зміцнення здоров’я мешканців громад, вчасності та адекватності надання медичної допомоги, як результат продовження тривалості життя, зростання народжуваності, недопущення передчасної втрати працездатності. Цього можна досягти через:

- зміцнення матеріальної бази закладів охорони здоров’я, адекватної сучасним вимогам;

- покращення технічного стану закладів охорони здоров’я;

- придбання та ремонт медичного обладнання, санітарного транспорту, приміщень лікувально-профілактичних закладів.

Програма передбачає здійснення комплексу заходів щодо проведення ремонту приміщень, їх матеріально-технічного забезпечення, оснащення сучасним медичним обладнанням, закупівлі необхідних хімічних реактивів.

Виконання даних напрямів діяльності забезпечать реалізацію Програми в межах коштів, виділених на ці завдання.

Термін дії програми – 2023 рік.

 

Ресурсне забезпечення програми

 

        Програма розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради на 2022 рік фінансується за рахунок коштів бюджету селищної ради та бюджетів інших ТГ, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

                      тис. грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

2023 рік

Всього

Обсяг ресурсів, всього, в т.ч.:

8650,0

8650,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

1050,0

1050,0

Бюджет територіальних громад

7600,0

7600,0

 

5. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Основними завданнями функціонування та розвитку первинної медико-санітарної допомоги населенню на 2023 рік є:

- збереження і покращення здоров’я населення;

- гарантована доступність і якість кваліфікованої первинної медичної допомоги;

- зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, а саме: продовження капітальних та поточних ремонтів амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, ФАПів та фельдшерських пунктів;

- оснащення структурних підрозділів закладу медичним обладнанням та інструментарієм відповідно до табеля оснащення (придбання електрокардіографів, комп’ютерного обладнання та інше);

- проведення ремонтів і технічного обслуговування автотранспорту;

- покращення ситуації із кадрового забезпечення;

- удосконалення системи профілактичних заходів, диспансерного нагляду за хворими, проведення якісних профілактичних оглядів населення;

- покращення фінансового забезпечення;

- покращення забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами, забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами з метою медичної та соціальної реабілітації;

- покращення інформаційно-технологічного забезпечення структурних підрозділів закладу.

Виконання Програми дасть змогу:

- підвищити ефективність надання первинної медико-санітарної допомоги та сприяти подоланню несприятливих демографічних тенденцій, що позначиться на зниженні показника захворюваності та інвалідності;

- покращити забезпечення амбулаторій загальної практики-сімейної медицини медичним обладнанням, інструментами;

- поліпшити якість амбулаторного лікування пільгових категорій населення, забезпечивши їх лікарськими засобами безкоштовно або із знижкою 50% в залежності від потреби хворого;

- забезпечити на 100% надання амбулаторної паліативної допомоги, а саме: медикаментозного знеболення хворим на онкопатологію в термінальних стадіях;

- сформувати систему доступних та високоякісних медичних послуг на засадах сімейної медицини, що забезпечить зменшення потреби населення у дорогих видах медичної допомоги, в т.ч. стаціонарної;

- покращити ранню діагностику захворювань серцево-судинної системи, онкології в загальному на 20%, що знизить показники смертності і інвалідності від даної патології на 3-5%;

- покращити надання населенню якісної амбулаторної медичної допомоги первинного рівня та зменшити кількість звернень до вузьких спеціалістів без направлень сімейного лікаря;

- забезпечити організацію та координацію лікарем сімейної медицини надання пацієнтам спеціалізованої амбулаторної медичної допомоги, направлення населення на консультацію до вузьких спеціалістів вторинного та третинного рівнів, направлення на стаціонарне лікування;

- забезпечити своєчасну вакцинацію проти грипу, Covid-19, та інших інфекцій керованих специфічними засобами імунопрофілактики, в т. ч. захворювання правцем, зменшення вище вказаної захворюваності, а також попередження розвитку епідемій.

 

 

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію та контроль за ходом виконання програми розвитку і підтримки комунального некомерційного підприємства «Гусятинський ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, покращення надання первинної медико-санітарної допомоги, матеріально-технічної бази закладів та оснащення сучасним медичним обладнанням на 2023 рік покласти на постійну комісію з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді, фізкультури і спорту.

 

 

     Секретар селищної ради                                                          Ігор ЛИСАК 

 

 

7

6. Напрями діяльності та заходи програми

№ з/п

Назва напряму

Заходи програми

Строк вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування тис.грн., у т.ч.

Джерела   фінансування

Очікуваний результат

всього

2023 р.

1.

Забезпечення виконання закладом  функцій з надання населенню первинної медичної допомоги

1.1.Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

2023р.

 Сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

 

1000,0

  300,0

  100,0

  400,0

 

1000,0

300,0

100,0

400,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

 

 

 

1.2.фінансова підтримка закладу для забезпечення  стабільного функціонування(пільгові пенсії, податки, оплата праці з нарахуваннями, оплата праці на період військової служби за контрактом)

2023р.

Сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

 

800,0

600,0

400,0

 

800,0

600,0

400,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

 

3.

Проведення поточного і капітального ремонту, забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до вхідної групи нежитлових приміщень відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення»

Проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень амбулаторій, пунктів здоров’я (ПЗ) ФАПів та ФП; придбання будівельних матеріалів, меблів тощо.

Забезпечення умов доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

2023 р.

Гусятинська селищна рада,

інші сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

500,0

500,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Створення та підтримання комфортних умов для перебування пацієнтів і громадян у лікувальних закладах

 

500,0

500,0

500,0

500,0

 

500,0

500,0

500,0

500,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

4.

Забезпечення будівель, приміщень нормативною кількістю первинних засобів пожежогасіння та пожежної безпеки

Забезпечення будівель та приміщень засобами пожежогасіння та пожежної безпеки

2023 р.

Гусятинська селищна рада,

інші інші сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

100,0

100,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Створення та підтримання безпечних умов перебування для пацієнтів і працівників лікувальних закладів

 

50,0

50,0

50,0

50,0

 

50,0

50,0

50,0

50,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

5.

Забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, витратними матеріалами для надання медичної допомоги населенню (у тому числі для надання невідкладної допомоги)

Придбання медикаментів для закладів охорони здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

2023 р.

 

100,0

100,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Підвищення рівня доступності населення до

якісної медичної допомоги і своєчасного надання повноцінної невідкладної медичної допомоги

 

100,0

100,0

100,0

100,0

 

100,0

100,0

100,0

100,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

6.

Придбання рентгенофлюорографіч-ної плівки та реактивів для рентген лабораторії Гримайлівської АЗПСМ

 

Придбання рентгенофлюорографічної плівки та реактивів

2023 р.

Гримайлівська селищна рада, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

100,0

100,0

Бюджет Гримайлівської селищної ради

 

7.

Придбання рентгенофлюорографіч-ної плівки та реактивів для рентген лабораторії Хоростківської АЗПСМ

 

Придбання рентгенофлюорографічної плівки та реактивів

2023 р.

Хоростківська міська рада, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

100,0

100,0

Бюджет Хоростківської міської ради

 

8.

Оплата послуг (крім комунальних)

Повірка та ремонт медичного обладнання, ремонт офісної техніки, оплата за телекомунікаційні послуги, ремонт та технічне обслуговування автотранспорту, підключення газового обладнання, страхування,виготовлення технічної документації та інші

2023 р.

Гусятинська селищна рада,

інші сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

100,0

100,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Створення умов для своєчасного надання медичної допомоги та покращення діяльності лікувальних закладів

 

100,0

100,0

100,0

100,0

 

100,0

100,0

100,0

100,0

Бюджет ТГ

Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

 

 

 

9.

Інші виплати населенню (пільгові медикаменти, технічні та інші засоби для медичної та соціальної реабілітації)

Забезпечення пільгової категорії населення безкоштовними медикаментами згідно постанови КМУ №1303 від 17 серпня 1998року

 

2023 р.

Гусятинська селищна рада,

інші сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

50,0

 

 

50,0

 

Бюджет Гусятинської селищної ради

Покращення ефективності, своєчасності і якості медичної допомоги.

10.

Оснащення закладів ПМСД АЗПСМ,  обладнанням

медичного призначення

 

Закупівля для АЗПСМ гематологічного аналізатора, аналізаторів сечі  та іншого обладнання

2023 р.

Гусятинська селищна рада,

інші сільські, селищні та міські ради, КНП «Гусятинський ЦПМСД»

Гусятинської селищної ради

200,0

200,0

Бюджет Гусятинської селищної ради

Оснащення  АЗПСМ  медичним та ін. обладнанням у відповідності до табеля матеріально – технічного оснащення.

Збільшення кількості населення охопленого доступною сімейною медициною.

 

200,0

200,0

200,0

200,0

 

200,0

200,0

200,0

200,0

Бюджет: Гримайлівської селищної ради;

Копичинецької міської ради;

Хоростківська міська рада;

Васильковецької сільської ради

РАЗОМ:

8650,0

8650,0

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь