від 10 листопада 2022 року № 1561 ''Про затвердження Статуту комунального закладу «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради''

Дата: 17.11.2022 11:28
Кількість переглядів: 99

                                                                                       

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

XVII  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я  

від 10 листопада 2022 року                                                                         № 1561

 

Про затвердження Статуту

комунального закладу

«Гусятинська публічна бібліотека»

Гусятинської селищної ради

 

                    Відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», керуючись статтями 16, 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Статут комунального закладу «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради, виклавши його в  новій редакції (Додаток№1).

2. Уповноважити в.о. директора комунального закладу «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради Галину НОВІЦЬКУ, зареєструвати відповідні зміни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

3. Контроль за виконанням рішення покласти постійну комісію з питань освіти, охорони здоровя, культури, молоді, фізкультури і спорту .

Гусятинський селищний голова             Степан КАРПО

 

 

                                                                                        Додаток

                                                                  до рішення Гусятинської селищної ради

                                                                  від 10.11.2022р.  № 1561

 

СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ГУСЯТИНСЬКА ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА»

Гусятинської селищної ради

 

Гусятин - 2022

 

 

І. Загальні положення

 

1.1 Цей Статут визначає основні засади діяльності комунального закладу «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради.

          1.2 Комунальний заклад «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом  України «Про культуру», Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», Указами Президента, актами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства культури України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішеннями Гусятинської селищної ради та наказами начальника відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради, цим Статутом та іншими нормативно – правовими актами, що регулюють діяльність у галузі культури.

1.3 Бібліотека є юридичною особою, має печатку, штамп, бланки зі своєю назвою. Права і обов’язки юридичної особи бібліотека набуває з дня її державної реєстрації.

1.4 Найменування: комунальний заклад «Гусятинська публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради (далі - Бібліотека).

1.5 Місцезнаходження та юридична адреса: Україна, 48201, вул. Наливайка 1, смт Гусятин, Чортківський р – н, Тернопільська область.

1.6  Власником та Засновником Бібліотеки є Гусятинська селищна рада (далі - Засновник).

 

ІІ. Структура та фінансування

2.1 Структура бібліотеки включає структурні підрозділи – відповідно до кількості її користувачів, видачі документів, відвідувань ( у т. ч.  веб – сайту та соціокультурних заходів), рівня впровадження інформаційних технологій, а також відокремлені структурні підрозділи (філії).

2.2 Кількість філій визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 року, №72.

2.3 Організаційно – правова форма бібліотеки – комунальна організація(установа, заклад).

2.4 Бібліотека є неприбутковим закладом, який утворений та зареєстрований в порядку, визначеному законодавством.

2.5 Бібліотека утримується за рахунок коштів бюджету Засновника.

2.6 Засновник закріплює за закладом необхідні будівлі, інженерні       комунікації, обладнання, здійснює управління майном, активами, господарське обслуговування, інші заходи, необхідні для функціонування закладу відповідно до цілей Статуту, у порядку визначених законодавством, безпосередньо, або через відділ культури і туризму Гусятинської селищної ради.

2.7 Бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради.

2.8 Джерелами формування кошторису  Бібліотеки є:

  • кошти місцевого бюджету у розмірі, передбаченому нормативами фінансування бібліотечної сфери;
  • кошти, отримані за надання платних послуг;
  • благодійні внески, пожертвування юридичних і фізичних осіб та інших
    джерел, не заборонених чинним законодавством України.

2.9 Майно  Бібліотеки є спільною комунальною власністю
Гусятинської селищної ради і закріплюється за нею на правах оперативного управління.

 

ІІІ.  Мета та напрями діяльності

          3.1 Мета діяльності бібліотеки – бути невід’ємною частиною інформаційної структури територіальної громади, документально-комунікативним та соціокультурним центром, що сприяє розвитку соціальної мобільності особистості, розширенню її життєвих інтересів. Забезпечення збору, зберігання та надання інформації про розвиток державності, економіки, науки і культури України.

          3.2 Основною діяльністю Бібліотеки є:

  • формування та збереження бібліотечних фондів;
  • опрацювання та каталогізація всіх видів документів;
  • здійснення бібліотечного, бібліографічного, інформаційного обслуговування користувачів;
  • просвітницька, соціокультурна діяльність;
  • краєзнавча робота;
  • методична діяльність;
  • організація підвищення кваліфікації працівників;
  • автоматизація та механізація бібліотечно – бібліографічних процесів;
  • діяльність, пов’язана із реалізацією різних грантових програм, інша діяльність відповідно до законодавства України.

3.3 Бібліотеки-філії, які входять до складу комунального закладу «Публічна бібліотека» Гусятинської селищної ради є універсальними інформаційними, культурними, освітніми закладами і здійснюють свою діяльність, виходячи з особистих, соціальних та інших потреб користувачів своєї громади.              

3.4 Бібліотека має єдиний штат працівників, єдиний бібліотечний фонд з централізованим комплектуванням, обліком, обробкою та каталогізацією документів та довідково-пошуковим апаратом, працює у взаємодії з бібліотеками-філіями, що розташовані на території  громади.                                                                                                                  

3.5 Комунальний заклад розвиває партнерські стосунки та співробітництво з різними установами, вітчизняними та зарубіжними неурядовими організаціями, впроваджує проектно-цільову та програмну діяльність.

3.6 Бібліотека організовує рекламу мережі бібліотек та їх послуг.

3.7 КЗ «Гусятинська публічна бібліотека» є головною бібліотекою на території громади, адміністративним та організаційно-методичним центром для бібліотек-філій своєї мережі.                                                                                   

3.8 У Бібліотеці організовуються пункти доступу населення до мережі Інтернет.

3.9 Бібліотека має право надавати платні послуги відповідно до законодавства України.

 

ІV. Формування бібліотечного фонду

4.1 Єдиний фонд публічної бібліотеки є універсальним за змістом і
формується з документів різних типів на різних носіях інформації. З особливою повнотою формується фонд місцевих (краєзнавчих) документів.

4.2 Бібліотека забезпечує: централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду, оперативність надходження нових документів у всі підрозділи, вивчення потреб користувачів, ступеня їх задоволення фондами.

4.3 Фонд бібліотек-філій формується з урахуванням інформаційних
потреб і особливостей населення своєї громади.

4.4 Централізоване комплектування, сумарний та індивідуальний облік документів, обробку, організацію внутрішнього обміну документів бібліотек-філій здійснює публічна бібліотека. Бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік власного фонду.

4.5 Бібліотеки-філії, які входять до складу публічної бібліотеки
забезпечують належне зберігання документів шляхом обліку, раціональної організації, контролю за використанням, своєчасного здійснення ремонту та реставрації, здійснення санітарно-гігієнічних заходів.

 4.6 Вилучення з бібліотечних фондів документів здійснюється у
порядку, визначеному чинним законодавством України.

4.7 Облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду
 Бібліотеки (складання акту, виключення з форм обліку, довідково - бібліографічного апарату) здійснює публічна бібліотека за поданням актів бібліотеками-філіями. Зняття з балансового рахунку здійснюється централізованою бухгалтерією Гусятинської селищної ради.

 

V. Управління

5.1 Управління бібліотекою здійснює директор, який призначається у порядку, встановленому законодавством України та несе відповідальність за збереження майна та результати діяльності Бібліотеки.

5.2 Директором може бути особа, яка є громадянином України, вільно
володіє державною мовою та має вищу освіту на рівні спеціаліста або магістра, високі моральні якості та стан здоров’я, що дозволяє виконувати професійні обов’язки.

5.3 Директор  Бібліотеки:

  • самостійно вирішує питання діяльності  Бібліотеки;
  • несе відповідальність за стан збереження майна та результати діяльності Бібліотеки;
  • діє від її імені, представляє інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, вирішує питання діяльності  Бібліотеки в межах та порядку визначених Статутом;
  • визначає структуру організації, формує штат працівників  Бібліотеки та подає на затвердження до відділу культури і туризму Гусятинської селищної ради;
  • забезпечує дотримання встановленого для працівників режиму роботи, час відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії на підставі діючих в Україні з цих питань нормативно-правових актів;
  • погоджує з трудовим колективом правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • слідкує за дотриманням чинного законодавства і трудової дисципліни всіма працівниками  Бібліотеки, керує діяльністю бібліотек – філій  Гусятинської об’єднаної територіальної громади;
  • відповідно до трудового законодавства приймає, переводить та  звільняє  працівників, затверджує посадові інструкції за погодженням із відділом культури і туризму Гусятинської селищної ради;
  • укладає з ними трудові договори, застосовує міри заохочення та накладає стягнення;
  • видає накази і розпорядження, обов’язкові для всіх працівників Бібліотеки;
  • відповідає за організацію та складання статистичної звітності.

     5.4 Має право створювати дорадчі органи Бібліотеки.

     5.5 В  Бібліотеці відповідно до вимог чинного законодавства укладається колективний договір.

5.6 Трудовий колектив Бібліотеки складається з усіх працівників, які беруть участь у її діяльності на основі колективного договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з бібліотекою.

5.7 Основною формою реалізації прав трудового колективу є загальні
збори трудового колективу.

5.8 На період тимчасової відсутності директора  Бібліотеки його обов’язки виконує інший працівник  Бібліотеки відповідно до наказу начальника відділу культури і туризму.

 

VI. Припинення діяльності

 

6.1 Припинення діяльності Бібліотеки здійснюється шляхом її реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації у випадках та порядку, встановлених законодавством України.

6.2 Рішення про ліквідацію чи реорганізацію Бібліотеки приймається Засновником у порядку визначеному чинним законодавством України.

         6.3 При ліквідації та реорганізації закладу звільненим працівникам
гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до законодавства.

6.4 Ліквідація Бібліотеки здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється відповідно до законодавства України.

 

VII. Заключні положення

7.1 Статут  Бібліотеки  набирає чинності з дня його державної реєстрації.

7.2. Зміни та доповнення до цього Статуту мають юридичну силу, якщо
вони відповідають чинному законодавству України, оформлені письмово та затверджені рішенням Органу управління майном і зареєстровані в
установленому законодавством України порядку.

 

 

Секретар Гусятинської селищної ради                                       Ігор ЛИСАК

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь