Праведник народів світу мешкає у смт Гусятин

Дата: 29.09.2022 08:23
Кількість переглядів: 864

Фото без опису

Пам’ять про Голокост і Бабин Яр, зокрема, це також вшанування рятівників, Праведників народів світу. Це почесне звання присуджують з 1963 року людям, які в роки нацистської окупації рятували євреїв від переслідувань та загибелі. Усіх, хто був причетний до порятунку, нагороджують медалями й дипломами, на їхню честь висаджують дерева на Алеї Праведників, їм призначають довічні пенсії.

Сьогодні Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу серед країн, в яких встановлено факти порятунку євреїв. Станом на 1 січня 2021 року відомо імена 2673 Праведників з України.

Праведники – це цивільні беззбройні жителі окупованих територій. Вшановуючи Праведників, мусимо пам’ятати, що їхні вчинки – не лише факти порятунку людей чи цілих сімей, а й  ризик власним життям, життям рідних, включно з малолітніми дітьми або старенькими батьками.

У смт Гусятин проживає Богдан Карпишин. Йому та його покійним батькам 7 липня 1996 року Ізраїльський інститут катастрофи і героїзму національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) і Героїзму  присвоїв почесне звання - Праведник народів світу. У 2010 році за участь у порятунку євреїв під час Голокосту Богдана Карпишина указом Президента України було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Дмитро і Анеля Карпишини з 13-річним сином Богданом під час німецької окупації жили в селі Коцюбинці на Тернопільщині. У середині 1943-го року німці організували неподалік села трудовий табір, куди зігнали кількадесят євреїв із сусіднього хутору Ліски. Серед ув'язнених опинився знайомий Карпишиних Авраам Фест з дружиною і 17-річним сином Еліяху.

У листопаді 1943-го року, під час «ліквідації» табору, Авраама з дружиною розстріляли, а Еліяху вдалося втекти. Попри небезпеку, Карпишини прихистили підлітка у себе на подвір’ї. Впродовж п’яти місяців вони переховували хлопця на горищі, в свинарнику, годували і дбали про всі його потреби.

Після війни Еліяху емігрував до Ізраїлю і загубив зв’язок зі своїми рятівниками. Через півстоліття, в 1992-му році, він знову відвідав село. Під час цієї поїздки зустрівся з Богданом Карпишиним, який працював лікарем-терапевтом у смт Гусятин, щоб особисто подякувати українській родині за врятоване життя.

Праведники народів світу – пересічні люди, прості українці, вчинки яких слугують нагадуванням про людяність і подвиг, є символом непорушності та одвічних цінностей, найважливішою із яких є людське життя.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь