Праведник народів світу мешкає у смт Гусятин

Дата: 29.09.2022 08:23
Кількість переглядів: 876

Фото без опису

Пам’ять про Голокост і Бабин Яр, зокрема, це також вшанування рятівників, Праведників народів світу. Це почесне звання присуджують з 1963 року людям, які в роки нацистської окупації рятували євреїв від переслідувань та загибелі. Усіх, хто був причетний до порятунку, нагороджують медалями й дипломами, на їхню честь висаджують дерева на Алеї Праведників, їм призначають довічні пенсії.

Сьогодні Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу серед країн, в яких встановлено факти порятунку євреїв. Станом на 1 січня 2021 року відомо імена 2673 Праведників з України.

Праведники – це цивільні беззбройні жителі окупованих територій. Вшановуючи Праведників, мусимо пам’ятати, що їхні вчинки – не лише факти порятунку людей чи цілих сімей, а й  ризик власним життям, життям рідних, включно з малолітніми дітьми або старенькими батьками.

У смт Гусятин проживає Богдан Карпишин. Йому та його покійним батькам 7 липня 1996 року Ізраїльський інститут катастрофи і героїзму національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) і Героїзму  присвоїв почесне звання - Праведник народів світу. У 2010 році за участь у порятунку євреїв під час Голокосту Богдана Карпишина указом Президента України було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Дмитро і Анеля Карпишини з 13-річним сином Богданом під час німецької окупації жили в селі Коцюбинці на Тернопільщині. У середині 1943-го року німці організували неподалік села трудовий табір, куди зігнали кількадесят євреїв із сусіднього хутору Ліски. Серед ув'язнених опинився знайомий Карпишиних Авраам Фест з дружиною і 17-річним сином Еліяху.

У листопаді 1943-го року, під час «ліквідації» табору, Авраама з дружиною розстріляли, а Еліяху вдалося втекти. Попри небезпеку, Карпишини прихистили підлітка у себе на подвір’ї. Впродовж п’яти місяців вони переховували хлопця на горищі, в свинарнику, годували і дбали про всі його потреби.

Після війни Еліяху емігрував до Ізраїлю і загубив зв’язок зі своїми рятівниками. Через півстоліття, в 1992-му році, він знову відвідав село. Під час цієї поїздки зустрівся з Богданом Карпишиним, який працював лікарем-терапевтом у смт Гусятин, щоб особисто подякувати українській родині за врятоване життя.

Праведники народів світу – пересічні люди, прості українці, вчинки яких слугують нагадуванням про людяність і подвиг, є символом непорушності та одвічних цінностей, найважливішою із яких є людське життя.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь