16 липня – День ухвалення Декларації про суверенітет України

Дата: 16.07.2022 08:08
Кількість переглядів: 1131

 

Фото без опису

16 липня 1990 року Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Цей документ започаткував сучасний етап українського державотворення, став переломною віхою в історії нашого народу. Його прийняття стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.

Декларація стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

Декларацією про державний суверенітет були визначені основні політичні, економічні, соціальні засади державотворення, задекларовані демократичний устрій та дотримання прав і свобод громадян, верховенство права. Принципи, проголошені у даному документі, закарбовані у положеннях чинної Конституції України та слугують для нас правовим і моральним орієнтиром у справі розбудови незалежної європейської Української держави.

Однак, правовий розвиток ніколи не був легким. А нашій державі – особливо непросто, адже, ствердивши соборність та незалежність більш ніж два десятки років тому, сьогодні ми змушені доводити своє право бути самостійними, відстоювати цінності і свободу у кривавій неоголошеній та підступній війні з російським агресором.

У цей час усім нам потрібно стійкості та витримки, особливо бійцям, які зі зброєю в руках боронять кордони нашої держави, захищають майбуття рідної Батьківщини!

Тож маємо набратися терпіння і віри. Мусимо зробити все від нас залежне, щоб наступні покоління українців пишалися своєю історією, гордитися тим, що живуть у своїй, Богом даній землі!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь