До уваги жителів смт Гусятин!

Дата: 04.07.2022 14:53
Кількість переглядів: 1215

        

Фото без опису

        Гусятинського районного суду потрібно 5 (п’ять) кандидатур, від Гусятинської громади, які проживають у смт Гусятин (крім посадових осіб органів місцевого самоврядування) для затвердження списку присяжних суду на сесії Чортківської районної ради.

    Згідно ст.67 Закону України “Про судоустрій та статус суддів” суд залучає присяжних до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньою участю. Добір осіб для запрошення до участі у здійсненні правосуддя як присяжних здійснюється за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжному не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. Запрошення містить інформацію про права та обов’язки присяжного, вимоги до нього, а також підстави для увільнення від виконання обов’язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного.

Вимоги до присяжного (ст.65 Закону України “Про судоустрій та статус суддів”): присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

Не включаються до списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

3) які мають незняту чи непогашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;

5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

7) особи, які не володіють державною мовою.

                                   ПИТАННЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ ОБОВ'ЯЗКУ ПРИСЯЖНИХ В СУДАХ

 ТА ТИПОВІ ВІДПОВІДІ НА НИХ

 

Хто такий присяжний?

Присяжними є громадяни України, які у випадках, передбачених процесуальним законом, залучаються до здійснення правосуддя, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя. Відповідно до ч.1 ст. 63 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

 

Хто може бути присяжним?

Присяжним може бути громадянин України, який: досяг тридцятирічного віку та постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом. (ст. 65 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»)

 

Чи має значення місце проживання особи, яка бажає стати присяжним?

Так, особа повинна постійно проживати на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом. (ч. 1 ст. 65 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»)

 

Які існують обмеження на включення до списку присяжних?

Відповідно до ч. 2 ст. 65 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» НЕ можуть включатися до списку присяжних особи:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків присяжного;

3) які мають незняту чи непогашену судимість;

4) на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

5) які досягли шістдесяти п'яти років;

6) які не володіють державною мовою.

 

Хто за посадою не може бути присяжним?

Не можуть бути присяжними: Народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя (п.4 ч. 2 ст. 65 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»)

 

Чи може пенсіонер бути присяжним?

Так, якщо він/вона не досягли віку 65 років.

 

На який період обирається присяжний?

Список присяжних затверджується на три роки і переглядається у разі необхідності заміни осіб, які вибули — до прикладу, через хворобу, декрет, досягнення віку (ч.4 ст. 64 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»).

 

Яке завдання присяжного в суді?

Присяжний у складі суду разом із суддею здійснює правосуддя.

 

 

Чи потрібно присяжному володіти знаннями законодавства України?

Присяжним може бути особа з будь  якою освітою, професією чи діяльністю і від неї не вимагається знання законодавства

 

Як часто присяжний залучається до участі у судових засіданнях?

Списки присяжних затверджуються органами місцевого самоврядування терміном на три роки. Суд впродовж цього строку залучає присяжних до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік або довше, коли таке зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньою участю (ч.1 ст. 67 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»).

 

Чи є присяжний суб'єктом корупційних діянь?

Так, на присяжних під час виконання ними обов'язків у суді поширюється дія підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» про обов'язок декларування та відповідальність за корупційні правопорушення

 

Чи зобов'язаний присяжний заповнювати е-декларацію?

Оскільки статус присяжних є аналогічним статусу суддів і вони є суб’єктами е-декларування, тож і присяжні мають обов’язок подавати е-декларації

 

Чи винагороджується діяльність присяжних?

Так, відповідно до законодавства присяжний отримує винагороду (ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» ст. 68).

 

Який розмір винагороди присяжного?

Виплата винагороди присяжному нараховується, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку визначеному ДСА України (ч.1 ст. 68 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»). Табель обліку робочого часу веде секретар судового засідання.

 

Хто здійснює оплату роботи присяжного?

Виплата винагороди здійснюється відповідним територіальним управлінням ДСА на підставі письмової заяви присяжного за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя.

 

Які гарантії прав присяжних?

За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається (ч.2 ст. 68 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»).

 

До розгляду яких справ залучаються присяжні у цивільному судочинстві?

Суд (за участю одного судді і двох присяжних) розглядає в порядку окремого провадження справи про:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

3) усиновлення;

4) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

5) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

 

Як діяти якщо присяжний не може з'явитись до суду у визначений день і час?

Присяжний зобов'язаний невідкладно повідомити суд про причини, які заважають йому прибути для участі у судовому розгляді справ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь