Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, які мають радянське походження і розташовані у населених пунктах громади Гусятинської селищної ради

Дата: 01.07.2022 12:15
Кількість переглядів: 1194

 

Фото без опису

 

Гусятинська селищна рада інформує про початок проведення громадського обговорення пропозиції щодо перейменування вулиць, які мають радянське походження і розташовані у населених пунктах громади Гусятинської селищної ради та запрошує усіх бажаючих долучитись до обговорення даного питання.

Перелік вулиць у населених пунктах громади Гусятинської селищної ради, запропонованих для перейменування

                  смт Гусятин

      • вул. Дружби народів
      • вул. Робітнича

                           с.Личківці

  • вул. Колгоспна

                          с.Самолусківці

  • вул. Гагаріна

 

Організатор громадського обговорення – Гусятинська селищна рада. Громадське обговорення проводиться Гусятинською селищною радою відповідно до статей 37, п.20 ч.4 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 7 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», п. 4 ч.1 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 р. № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичними особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України і Українського інституту національної пам’яті щодо пам’ятних об’єктів, пов’язаних із історією та культурою росії та СРСР, листа департаменту культури та туризму Тернопільської облдержадміністрації № 02.01-46/460 від 12.05.2022, на виконання листа Уповноваженого із захисту української мови від 21.04.2022 р. №128/04.1, для зменшення інформаційного та культурологічного впливу російського наративу на світогляд жителів громади, деколонізації топоніміки, з метою зміни найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, які мають російське походження і розташовані на території громади Гусятинської селищної ради.

Пропонується перейменування вулиці Дружби народів та вулиці Робітнича, що знаходяться в смт Гусятин, а також вулиці Колгоспна у с.Личківці та вулиці Гагаріна у с.Самолусківці Чортківського району Тернопільської області. Пропозиція щодо перейменування вулиць внесена комісією з питань найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, які містять російське походження, демонтажу комуністичної символіки на території громади Гусятинської селищної ради, яка утворена розпорядженням Гусятинського селищного голови від 16.05.2022р. №58-од.

Зауваження та пропозиції подаються протягом 30 календарних днів із моменту оприлюднення цього повідомлення на поштову адресу: 48201, провулок Героїв Майдану, 1, смт Гусятин, Чортківський р-н, Тернопільська обл., або на електронну пошту селищної ради: contact@hsr.gov.ua чи за тел. (03557) 2-15-28.

Громадське обговорення заплановано провести у формі електронної консультації з громадськістю на офіційному веб-сайті Гусятинської селищної ради та сторінці ради у мережі Фейсбук, опитування мешканців вулиць, зборів та зустрічей з жителями, громадського слухання у термін до 5 серпня 2022 року.

Громадські слухання відбудуться 5 серпня 2022 року об 11:00 у приміщенні Гусятинської селищної ради за адресою: провулок Героїв Майдану, 1, смт Гусятин. Реєстрація учасників за 30 хвилин до початку слухань.

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, можна отримати в Гусятинській селищній раді за адресою: 48201, провулок Героїв Майдану, 1, смт Гусятин, Чортківський р-н, Тернопільська обл.; електронна пошта: contact@hsr.gov.ua, тел. (03557) 2-15-28.

Відповідальною особою за проведення громадського обговорення є заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Мацко Наталія Степанівна.

Результати громадського обговорення будуть оприлюдненні на офіційному веб-сайті Гусятинської селищної ради за посиланням: https:// www.hsr.gov.ua протягом 3 днів після проведення громадських слухань.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, у строк, передбачений в інформаційному повідомленні про проведення громадського обговорення.

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження.

Коротка історична довідка про вулиці, запропоновані до перейменування

Смт Гусятин вул. Дружби народів

Вулиця Дружби народів з’явилася у селищі Гусятин у зв’язку із спорудженням Компресорної станції газопроводу «Союз» 38 Гусятин.

У 1975-1979 рр. селище Гусятин перетворилося на великий будівельний майданчик, до робіт було залучено бригаду угорських будівельників. За чотири роки тут було споруджено:

  • три житлових будинки на 140 квартир;
  • європейського зразка дитячий садочок-ясла на 140 місць;
  • будинок побуту;
  • гастроном;
  • кафетерій;
  • котельню;
  • каналізаційно-насосну станцію;
  • очисні споруди;
  • водонапірну башту;
  • їдальню на 1000 місць та будиночки, які в подальшому стали основою санаторію «Збруч»;
  • вертолітний майданчик;
  • об’їзну дорогу протяжністю 4560 метрів (вулиця «Дружби народів»).

Згадана маґістраля бере свій початок біля символічної могили Борцям за волю України і закінчується біля повороту автомобільної дороги у напрямку: Гусятин-Суходіл. На згаданій вулиці житлові будівлі відсутні, там розташовані виробничі потужності ПП «Сільенерго», водозабір станції другого підйому, гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення (джерело питної води, насиченої сірководнем) - Гусятинське джерело.

З метою увічнення товариських, добросусідських відносин між УРСР та Угорщиною, «возз’єднання» народів Європи натхненних ідеалами комунізму і соціалізму, вулицю, яка утворилася в результаті здійснення будівельних робіт було названо вулицею Дружби народів.

 

Смт Гусятин вул. Робітнича

Вулиця з’явилася в селищі Гусятин у 70-80-их роках ХХ ст. Її назва пов’язана із розміщенням індустріальних потужностей окремих виробництв, а саме:

  • ВАТ Гусятинський механічний завод («Руський дизель»), 1972 р., сьогодні ТОВ-ОЛБРІЗ СЕРВІС,
  • Гусятинський районний міжгосподарський комбінат сільського комунального господарства «Райсількомунгосп»,
  • Майстерня Юліпдекор.

Кількість дворів – 39, кількість мешканців – 133 чол.

 

с.Личківці вул.Колгоспна

Вулиця Колгоспна розташована у селі Личківці. Свою назву одержала у 2000-их роках через розміщення виробничих потужностей колективного господарства «Колгосп ім.Жданова», згодом «Колгосп Дружба». Житлові будівлі на вулиці відсутні, розташовуються потужності ФГ «Ковалівське Нове».

Оскільки, назву вулиця одержала на честь колективізації – процесу примусового об'єднання одноосібних селянських господарств у колективні господарства (колгоспи) - сільськогосподарські підприємства, повністю підконтрольні компартійній владі, які стали символом експлуатації та розкуркулення українських селян і призвели до Голодомору 1932–1933 рр., її назва підпадає під дію пп. «ґ» – «є» п. 4 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», як діяльність комуністичної партії.

 

с.Самолусківці вул.Гагаріна

Вулиця Гагаріна розташована у селі Самолусківці. Свою назву одержала у 70-их роках ХХ ст. з метою увічнення пам’яті радянського льотчика-космонавта, Героя Радянського Союзу, першої людини, що здійснила політ у космічний простір Юрія Гагаріна. Історична назва вулиці – Загороди.

Кількість дворів – 24, кількість мешканців -81.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь