День вишиванки

Дата: 19.05.2022 11:22
Кількість переглядів: 223

 

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.

Вишиванка - це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. А тому знати про існування такої події як День вишиванки повинен кожен українець.

Традиційно в Україні цей день відзначається у третій четвер травня. Цьогоріч – День вишиванки святкуємо 19 травня.

За словами істориків та археологів окремі елементи вишивки існували ще на одязі скіфів, які проживали на території сучасної України до нашої ери. За часів Київської Русі також носили вишитий одяг, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записах багатьох мандрівників.

Історію виникнення особливої української вишивки пов'язують із Трипільською культурою епохи  енеоліту. Трипільці були умілими гончарами, які  не лише виготовляли унікальний глиняний посуд, але й прикрашали його особливими спіральними візерунками. Історики переконані - такі ж символи можна було побачити і на одязі трипільців.

Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення. Кожен регіон України може похвалитися своїми унікальними звичаями, які пов'язані з національним орнаментом на одязі. День вишиванки - подія, яка вчить нас берегти українські традиції, передавати їх прийдешнім поколінням.

Це свято, що покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу. Нехай воно зітре кордони й об’єднає українців по всьому світу!

Особливе значення День вишиванки має саме 2022 року – в час, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України. Одягнена сьогодні вишиванка -   символ незламності українського духу, всесвітній лозунг про те, що українці – вільний, незламний народ, який обов'язково переможе ворога на своїй Богом дарованій землі!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь