Про звернення депутатів Гусятинської селищної ради до Державного управління справами

Дата: 04.02.2022 15:36
Кількість переглядів: 403

                                                                                                                       ПРОЄКТ

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

. VIII СКЛИКАННЯ

.XIV СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 03 лютого 2022 року                                                                   №1309/01-38

 

Про звернення депутатів

Гусятинської селищної ради

до Державного управління справами

 

Враховуючи значущість лікувально-оздоровчого туризму, можливості КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» Гусятинської селищної ради надавати якісні медичні та оздоровчі послуги, які повинні підвищити спроможність особистості задовольнити свої потреби в фізичному, розумовому та/або духовному здоров’ї,  Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Прийняти звернення депутатів Гусятинської селищної ради до Державного управління справами щодо надання дозволу на спільне з ДП «Санаторій «Збруч»» використання мінеральних вод (додається).

  1. Загальному відділу апарату селищної ради направити рішення до вказаного адресата.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря селищної ради Лисака І.М.

 

 

 

                 Гусятинський селищний голова                                          Степан КАРПО

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Гусятинської селищної ради до Державного управління справами щодо надання дозволу на спільне з ДП «Санаторій «Збруч»» використання мінеральних вод

Запорукою розвитку лікувально-оздоровчого туризму сьогодні є пропаганда здорового способу життя, який вважається трендовим напрямком суспільної еволюції. Тому логічною є позиція організації подорожей для оздоровлення та підвищення власного самопочуття. Такий вид туризму покликаний забезпечити баланс між розумом, тілом і душею.

Значущість лікувально-оздоровчого туризму, враховуючи умови, у яких опинився увесь світ, зростає в геометричній прогресії, та стає все більш актуальною для України, особливо для тих громад, які визначають для себе туристичний розвиток як один із базових.

У 2019 році силами Гусятинської громади проведено капітальний ремонт КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня», яка спеціалізується на лікуванні захворювань органів травлення, органів опорно-рухової системи, хворобах сечостатевої системи у чоловіків та жінок, урологічних захворювань, захворювань ендокринної системи та порушень обміну речовин, захворювань шкіри та наслідків опіків, а також хвороб, пов’язаних із дією факторів антропогенного, в тому числі радіаційного забруднення. Домінуючими методами лікування є: кліматотерапія, лікувальна фізкультура (кінезотерапія), внутрішнє застосування лікувальних мінеральних вод, бальнеотерапія, гідротерапія (гідропатія) пелоїдо- та теплотерапія, електро-, світлотерапія та інші види апаратної (штучної) фізіо-терапії, лікувальний масаж, інші види терапії (фітотерапія, медикаментозна терапія, аромотерапія, лікування бішофітом). Матеріальну основу КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» складає комплекс нового дороговартісного обладнання, яке без використання наявних природніх ресурсів, а саме мінеральних вод є малозначимим.

Гусятинщина здавна славиться своїми мінеральними водами, хоча сьогодні існуючі у Гусятині санаторії не працюють, проте у власності державного підприємства «Санаторій «Збруч»», який знаходиться на балансі Державного управління справами є два родовища мінеральних вод, до яких на жаль КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» не має доступу.

Враховуючи усе вище зазначене, задля зменшення впливу пандемії, покращення здоров’я населення, відновлення лікувально-оздоровчого потенціалу селища Гусятин просимо дозволити спільне з ДП «Санаторій «Збруч»» використання мінеральних вод. А саме: високомінералізованої води "ГУСЯТИНСЬКА РОПА", яка за своїм фізико-хімічним складом ідентична мінеральній воді Прибалтійського курорту "Друскінінкай" та Моршина і "НОВОЗБРУЧАНСЬКА" - мінеральної слабомінералізованої, гідрокарбонатної (НСО3 60-90екв%), кальцієвої (Са 15-35 екв. %), магнієвої (Mg 25-ЗО екв. %), натрієвої води (Na 30-60 екв. %) з підвищеним вмістом органічних речовин.

На території селища Гусятин та Гусятинської територіальної громади, є достатні умови, щоб лікувально-оздоровчий туризм став повноцінним туристичним напрямком.

Наявна ресурсна база через запозичення європейського та світового досвіду, може стати умовою розвитку спа-курорту, а також виділитися своєю бальнеологічною, релаксаційно-відпочинковою орієнтацією, з метою забезпечення потреб споживачів під час перебування у бальнеологічній лікарні.

За останні десятиріччя кількісні показники тих, хто віддає перевагу або має потребу бути учасником лікувально-оздоровчого туризму, відзначається двоякими характеристиками. Якщо показник тих, хто перебував у санаторіях області, скоротився вдвічі, то кількість рекреантів, які перебували на лікуванні та оздоровленні в санаторіях-профілакторіях, дитячих санаторіях та базах відпочинку, за ці роки практично не змінилася. Отже, існує можливість для підвищення використання наявного потенціалу КП «Гусятинська бальнеологічна реальна лікарня» для розвитку даного виду туризму та оздоровлення населення.

 

 

Секретар Гусятинської селищної ради                                         Ігор ЛИСАК

 

 

 

Прийнято на XIV сесії Гусятинської

селищної ради VIII скликання

11 лютого 2022 року, рішення №_____

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь