1 грудня — 30-та річниця Всеукраїнського референдуму 1991 року

Дата: 01.12.2021 08:07
Кількість переглядів: 553

 

Відтоді розпочалась нова сторінка в історії вже незалежної України. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення Незалежності України?». 
Текст акту ухвалено Верховною Радою 24 серпня 1991 року 346 народними депутатами. Для проведення референдуму по всій Україні було створено 34 093 дільниці для голосування, до списків громадян, які мали право голосувати, було внесено 37 885 555 осіб. Взяли участь у голосуванні 31 891 742 особи, або 84,18 відсотка.  90,32 відсотка громадян, які взяли участь у референдумі, сказали своє «Так» незалежності держави. 

 

У кожному регіоні України,  у кожному населеному пункті ідея незалежності України знайшла підтримку більшості громадян. Акт проголошення Незалежності України на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року підтвердили в усіх 27 адміністративних одиницях України — 24 областях, в тодішній Кримській АРСР, у містах зі спеціальним статусом — Києві та Севастополі. У Донецькій та Луганській областях волю до власної держави виявили понад 83 відсотки мешканців, в Одеській та Харківській областях — понад 80. У Криму сказали «так» незалежності 54,19 відсотка громадян, у Севастополі — 57,07. А в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській і Вінницькій областях за незалежність України проголосували більш як 95 відсотків громадян.

Рішення референдуму 1 грудня 1991 року дало змогу Україні утвердитися на міжнародній арені як незалежній державі. Вже наступного дня, 2 грудня 1991-го, незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня, коли ЦВК підбила підсумки референдуму, — Литва і Латвія. А 5 грудня — Російська Федерація (!) та інші країни.  Упродовж лише одного місяця — грудня 1991 року — Україну визнали як незалежну державу понад 40 держав світу.

8 грудня лідери України, Росії і Білорусі («ключових» республік, які у 1922 році створили СРСР) підписали угоду про те, що Союз «як суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування».

Що характерно, жодна з радянських республік (за винятком хіба що балтійських) після українського референдуму не провела свого власного референдуму щодо незалежності. Всім і так було зрозуміло, що без України Союз неможливий. Кожен українець із понад 30 млн., які вибрали у бюлетені «ТАК, підтримую», легалізував «смерть» СРСР. Історичну місію Радянського Союзу було вичерпано.

Цього ж дня 1 грудня 1991 року в Україні пройшли перші президентські вибори, за результатами яких президентом став Леонід Кравчук. За нього проголосували більше 61% виборців.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь