Річниця з часу створення ЗУНР

Дата: 01.11.2021 08:30
Кількість переглядів: 446

 

Фото без опису

 

1 листопада 2021 року в Україні відзначається 103-тя річниця створення Західноукраїнської Народної Республіки. Ця дата є однією з найвизначніших у новітній вітчизняній історії. Українці Галичини, Буковини, Закарпаття проголосили українську державу і сформували законодавчі органи, адміністрацію, армію.

Усе відбулося в умовах, коли європейський світ із великим застереженням сприймав будь-яку ідею української незалежності. Її боялися політики, що прагнули зберегти Російську і Австро-Угорську імперії як запоруку існуючої міжнародної системи. Єдиними, хто не хотів грати за цим сценарієм, були українські національні сили. Вони відстоювали право українського народу керувати власною долею.

Після розпаду «клаптикової монархії» Габсбургів, патріотичні сили Західної України вдалися до створення власної держави. Зокрема, 19 жовтня 1918 року у Львові утворено політичний представницький орган на всій етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття - Українську Національну Раду та Український Генеральний Військовий Комісаріат. Проголошено Українську державу. Президентом Української Національної Ради обрано Євгена Петрушевича.

УНРада, відстоюючи право українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання  передачі їй усієї повноти влади у Галичині та на Буковині. І отримала категоричну відмову. Тоді було ухвалено рішення взяти владу у Львові збройним шляхом.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року в Львові розпочалось Листопадове повстання, стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи міста. У результаті було  створено Західноукраїнську Народну Республіку – державу на території Західної України зі столицею у місті Львів, яка стала виразником національної ідеї українства Галичини, Буковини, Закарпаття у  1918-1919 рр.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь