від 28 вересня 2021 року № 843 ''Про звернення депутатів Гусятинської селищної ради Тернопільської області до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Тернопільської обласної ради щодо ситуації з підвищення тарифів на

Дата: 01.10.2021 11:16
Кількість переглядів: 747

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

X СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

 

від 28 вересня 2021 року                                       № 843

 

Про звернення депутатів Гусятинської

селищної ради Тернопільської області до

Президента України, Верховної Ради України,

Кабінету Міністрів України, Тернопільської

обласної ради щодо ситуації з підвищення тарифів

на газ та електроенергію

 

  Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, Гусятинська селищна рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

  1. Прийняти звернення депутатів Гусятинської селищної ради Тернопільської області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Тернопільської обласної ради щодо ситуації з підвищення тарифів на газ та електроенергію(додається).
  2. Звернутися до депутатів Тернопільської обласної ради з проханням підтримати дане звернення на черговій сесії обласної ради.
  3. Загальному відділу Гусятинської селищної ради направити рішення до вказаних адресатів.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря Гусятинської селищної ради Ігоря ЛИСАКА.

Гусятинський селищний голова                          Степан КАРПО

 

Звернення депутатів Гусятинської селищної ради Тернопільської області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної ради України, Тернопільської обласної ради щодо ситуації з підвищення тарифів на газ та електроенергію

 

   Депутати Гусятинської селищної ради занепокоєні ситуацією, що складається навколо підвищення цін на газ та електроенергію для населення, бюджетних установ та організацій.

  Зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена коронавірусною інфекцією, у зв’язку з чим, погіршується економічне становище, підприємці зазнають збитків, зростає безробіття та рівень бідності населення. Підвищення тарифів на енергоносії матиме негативний вплив не лише на пересічних громадян, але й спричинить бюджетну кризу.

 При формуванні бюджету Гусятинської селищної ради на 2021 рік для оплати природнього газу, теплопостачання та електроенергії було заплановано кошти в сумарному обсязі 7 275 000 грн., з урахуванням середньої ціни на газ 10,0 грн/куб.м на електроенергію 3,40 грн/кВт год. У процесі виконання бюджету, на оплату теплопостачання, природнього газу, електроенергії та послуг із транспортування нами було додатково спрямовано ще 3 279 000 гривень.

    Станом на сьогодні тарифи для бюджетних установ та організацій, промислових та с/г виробників зросли у три рази та досягли рівня на газ – 30 грн./куб.м., електроенергію – 4,9 грн./кВт год. Прогнозується подальше їхнє зростання. Такого додаткового непрогнозованого навантаження наш бюджет не витримає.

   При ситуації, що склалася, до запланованих в бюджеті обсягів видатків на газ та електроенергію Гусятинська селищна рада лише до кінця 2021 року буде змушена спрямувати додаткові кошти в сумі 6 290 500 гривень. У тому числі на заклади:

Освіти – 2 095 500 грн.,

Культури – 160 000 грн.,

Охорони здоров’я – 3 635 000 грн.,

Місцеве самоврядування – 400 000 грн.

      Таких коштів в селищному бюджеті немає. Тобто, зростання тарифів призведе до повного колапсу бюджету та спричинить закриття бюджетних установ та закладів під час опалювального сезону.

     Зокрема, ця ситуація, може призвести до закриття КНП «Гусятинська комунальна лікарня» Гусятинської селищної ради та КНП «ЦПМСД» Гусятинської селищної ради, КП «Гусятинська бальнеологічна лікарня» Гусятинської селищної ради, яким додатково на оплату енергоносіїв потрібно виділити 1 135 000 грн. Додаткового ресурсу в бюджеті немає, закриття даних медичних закладів, під час складної епідеміологічної ситуації, призведе до непередбачуваних наслідків.         

   Гусятинська селищна рада направила увесь наявний фінансовий ресурс на забезпечення комунальних послуг та енергоносіїв КНП «Гусятинська комунальна лікарня» Гусятинської селищної ради, у той час, як інші громади колишнього Гусятинського району відмовилися фінансувати вищевказані послуги. В бюджеті громади на 2021 рік було виділено 2 059 000 гривень на комунальні послуги та енергоносії Гусятинської комунальної лікарні. На даний час потреба лікарні складає ще 2 500 000 гривень. Але при такому зростанні тарифів ця сума може збільшитися на 750 000 гривень. Тобто річна сума на оплату енергоносіїв лікарні сягне 5 309 000 гривень.

  Конституцією України гарантується право громадян на безоплатну освіту та охорону здоров’я, однак, складається ситуація, що сьогодні із державного бюджету фінансується лише заробітна плата освітян та медиків. А утримання закладів охорони здоров’я, де левову частку займає оплата енергоносіїв, непосильним тягарем повністю лягає на плечі лише тих громад, які мають на балансі комунальні заклади охорони здоров’я, у той же час, інші громади, залишаються осторонь. Тобто, держава перекладає задекларовані обов’язки на плечі місцевих бюджетів, без передачі на це додаткового ресурсу.

 Переконані, що чергове підвищення тарифів на природній газ та електроенергію матиме катастрофічний вплив на рівень та умови життя більшої частини населення країни. Подорожчання газу призведе до зростання платіжок за опалення, підвищення цін на товари, продукти та послуги, що в умовах сьогодення, коли держава продовжує складну боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19, буде додатковим фінансовим тягарем для громадян.

 Враховуючи занепокоєння мешканців Гусятинської територіальної громади, зростання соціальної напруги, реагуючи на численні звернення громадян, громадських організацій, керівників підприємств різних галузей, представників малого та середнього бізнесу, ми, депутати Гусятинської селищної ради звертаємося до Президента України, як Гаранта Конституції, Кабінету Міністрів України, Верховної ради України, Тернопільської обласної ради, вжити невідкладних заходів для недопущення зростання цін на газ та електроенергію, чіткого дотримання ст.48 Конституції України, яка гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї. Враховуючи рівень реальних доходів населення, подальше підвищення цін на комунальні послуги та енергоносії, призведе до прямого порушення прав українських громадян. А також наполягаємо ініціювати заходи щодо відновлення державного регулювання цін на газ, пільгових тарифів на електроенергію.

 Ми, депутати Гусятинської селищної ради від імені усієї громади висловлюємо категоричний протест проти зростання у 2021 році цін на природній газ та електроенергію і вимагаємо від Кабінету Міністрів України в межах повноважень:

  1. Вжити відповідних заходів щодо недопущення підвищення тарифів на комунальні послуги та енергоносії, а саме: природного газу та електроенергії.
  2. Вжити відповідних заходів щодо постачання природного газу власного видобутку для громадян та бюджетних установ, закладів освіти та охорони здоров’я.
  3. Посилити заходи соціального захисту населення в умовах стрімкого зростання цін на газ та електроенергію.
  4. Спрямувати у місцеві бюджети додатковий фінансовий ресурс на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для закладів освіти.
  5. Спрямувати у місцеві бюджети, на балансі яких знаходяться заклади охорони здоров’я, додатковий фінансовий ресурс на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

Прийнято на засіданні десятої

сесії Гусятинської селищної ради

восьмого скликання

28 вересня 2021 року

смт Гусятин

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь