День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Дата: 29.09.2021 08:50
Кількість переглядів: 635

 

Із метою гідного вшанування пам’яті жертв злочинів, скоєних нацистами, відповідно до Указу Президента України від 15 грудня 2020 року №567 вшановуються 80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру (29–30 вересня 1941 року).

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, члени Організації українських націоналістів, порушники комендантської години та інші цивільні особи.

Трагедія стала символом «Голокосту від куль», уособленням нацистської політики масового знищення людей.

Масові розстріли в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації столиці.

Найтрагічнішими стали події 29–30 вересня, під час яких було вбито майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. У німецьких донесеннях цю трагедію назвали “велика акція”. Вона стала однією з наймасштабніших каральних операцій Другої світової війни. Багато населених пунктів України також мають свої більші чи менші “бабині яри” – місця нацистських розстрілів мирного населення.

Голокост – важка незагоєна рана в історії України та Європи часів Другої світової війни. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв,  їх знищено як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

Пам’ять про Голокост і Бабин Яр, зокрема, це також вшанування рятівників, Праведників народів світу. Це почесне звання присуджують з 1963 року людям, які в роки нацистської окупації рятували євреїв від переслідувань та загибелі. Сьогодні Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу серед країн, в яких встановлено факти порятунку євреїв. Станом на 1 січня 2021 року відомо імена 2673 Праведників з України,  цивільних беззбройних жителів окупованих територій. Серед них люди різних національностей – українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці, які ризикуючи власним життям, безпекою рідних і близьких людей, рятували окремих осіб, чи цілі сім’ї.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь