Порядок сплати податку при спадкуванні

Дата: 16.08.2021 09:23
Кількість переглядів: 441

 

 

 

Фото без опису

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (п. 174.3 ПКУ).

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій деклараціїкрім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір у разі спадкування сплачуються:

  • спадкоємцем-нерезидентом — за місцем видачі свідоцтва про право на спадщину;
  • спадкоємцем-резидентом — за своєю податковою адресою.

У разі необхідності сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору після оформлення об'єкта спадщини спадкоємець-резидент зобов'язаний подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси до 1 травня року, що настає за звітним, податкову декларацію про майновий стан і доходи (пп.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ) та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити задекларовану суму податкового зобов'язання (п.179.7 ПКУ).

Податкова декларація про майновий стан і доходи заповнюється спадкоємцем самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою ним здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II Податкового кодексу.

Якщо спадкоємець отримав дохід у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст.174 Кодексу, та у разі відсутності інших доходів, з якими Податковий кодекс пов'язує обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи, обов'язок спадкоємця щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається (п.179.2 ПКУ).

Платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням (п.179.10 ПКУ).

Додаткову  інформацію можна отримати на довідково-інформаційній платформі правових консультації  WikiLegalAid.

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, моб. (067) 130-01-73

або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь