від 27 травня 2021 року № 510 ''Про звернення депутатів Гусятинської селищної ради до Президента України, щодо звільнення з російської в’язниці політичного в’язня Олега Приходька''

Дата: 10.06.2021 12:33
Кількість переглядів: 304

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ГУСЯТИНСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

VIII СКЛИКАННЯ

VI  СЕСІЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 27 травня 2021 року                                                                            № 510

 

 

 

Про звернення депутатів Гусятинської  

селищної ради до Президента України,
щодо звільнення з російської в’язниці
політичного в’язня Олега Приходька

 

Враховуючи пропозиції депутатів Гусятинської селищної ради від фракції ВО «Свобода», відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Гусятинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Схвалити звернення селищної ради до Президента України
В. Зеленського щодо звільнення з російської в’язниці політичного в’язня Олега Приходька (додається).

2. Звернення надіслати Президенту України В. Зеленському.

3. Оприлюднити дане рішення і звернення на офіційному веб-сайті Гусятинської селищної ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію Гусятинської селищної ради з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Гусятинський селищний голова                 Степан КАРПО 

 

Прийнято на VI сесії Гусятинської

селищної ради восьмого скликання

27 травня 2021 року

                                          

Звернення

депутатів Гусятинської селищної ради до Президента України щодо звільнення з російської в’язниці політичного в’язня Олега Приходька

 

3 березня 2021 року суд Російської Федерації виніс вирок у вигляді позбавлення волі строком на п’ять років з триманням у колонії суворого режиму громадянину України Приходьку Олегу Аркадійовичу.

Приходько Олег Аркадійович народився 22 листопада 1958 року у Кримській області. Художник, коваль-скульптор по металу. Корінний кримчанин,  дід якого був розкуркулений та репресований радянською владою. До окупації Кримського півострова Російською Федерацією у 2014 році Олег Приходько очолював Сакський міський осередок Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Учасник багатьох мистецьких акцій, зокрема, з декомунізації (навіть переслідувався СБУ за підозрою у декомунізації пам’ятника Сталіну у Запоріжжі у 2011 році).

Олег Приходько – український націоналіст, активний учасник Революції Гідності та громадянського спротиву окупації Криму. Через стан здоров’я рідних не залишив Крим після його окупації у 2014 році. Ніколи не приховував свого українства та патріотизму. З перших днів окупації переслідувався ФСБ Російської Федерації. За відмову змінити українські номерні знаки на автомобілі та за використання Українського Державного синьо-жовтого та червоно-чорного прапорців 8 червня 2018 року був засуджений окупантами до тридобового арешту.

8 лютого 2019 року під час обшуку у будинку Олега Приходька окупанти вилучили Державний прапор України, червоно-чорний прапор ОУН, партійний прапор ВО “Свобода” та портрет Степана Бандери.

9 жовтня 2019 року, напередодні весілля єдиної доньки, Олега Приходька та його дружину було заарештовано ФСБ за звинуваченням у підготовці терористичного акту. За добу дружину відпустили, а самого Олега Приходька запроторили до слідчого ізолятора в Сімферополі. У квітні 2020 року Олега Приходька підступно викрали з території України, перемістивши до Ростовського “Централу” – СІЗО № 1 (спецблок ФСБ “Чекушка”). В ув’язненні в Олега Приходька погіршився стан здоров’я, він майже втратив слух та зір, загострились хронічні та вікові захворювання.

На кожному судовому засіданні та під час “останнього слова” в Ростовському суді громадянин України Олег Приходько відверто заявляв про свою громадянську позицію: називав Крим територією України, окупованою Російською Федерацією, себе Олег Приходько публічно називав патріотом України та українським націоналістом, якого окупаційна влада, зрадники України та особисто Владімір Путін взяли у заручники і піддають тортурам за політичні переконання та вірність Україні.

Вимагаємо від Президента України В. Зеленського домогтися звільнення з російської в’язниці громадянина України, політичного в’язня Приходька Олега Аркадійовича, залучивши до цього світове співтовариство, та включити його у список обміну полоненими з ОРДЛО.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь