Неправомірно нарахований податковий борг: платити чи ні?

Дата: 13.05.2021 10:01
Кількість переглядів: 396

 

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин В., якому податкова служба у незаконно нарахувала податковий борг в загальному розмірі понад 74 тис. грн., як власнику нерухомого майна – нежитлової будівлі (стайні).

Як вияснилося, податкова служба направляла Податкові повідомлення-рішення за адресою, за якою чоловік не проживає з 2001 року, тобто протягом 20 років. Те, що він проживає за іншою адресою підтверджується відмітками у його паспорті, а тому не знав про існування податкових повідомлень - рішень. Тому чоловік не погодився з таким рішенням податкової служби та вирішив звернутися за допомогою до правників.

Захищати права клієнта у суді місцевий центр уповноважив адвоката системи Безоплатної правової допомоги .

Адвокат звернувся з адміністративним позовом в інтересах клієнта центру  до Тернопільського окружного адміністративного суду щодо скасування податкових повідомлень-рішень, де доводив, що згідно правового висновку Верховного Суду від 01.10.2019 року у справі №0340/1905/18 року, особи звільняються від сплати податку за нерухоме майно, що використовується у сільськогосподарській діяльності за умови, що дана особа є суб’єктом підприємницької діяльності

Ч. 2 ст 122 КАС України передбачено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Адвокат обґрунтував позов до суду тим, що відповідно до п.п. ж п. 266.2.2 ст. 266 Податкового кодексу України, не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільського господарського призначення, лісівництва та рибного господарства (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Чоловік використовував будівлю для вирощування птиці для власних потреб, що підтверджується довідкою старостинського округу. Дана будівля була передана йому  в рахунок майнового паю а Аграрному господарстві.

Відповідно до класу «Будівлі сільського господарського призначення, лісівництва та рибного господарства (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, цей клас включає будівлі  використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад: корівники, стайні, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвал та ін.

 

           Відділ "Гусятинське бюро правової допомоги"
          Чортківського місцевого центру з надання
          Безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису

               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь