Заходи з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2021 14:31
Кількість переглядів: 513

 

26 квітня, вся Україна і світ згадує 35-ті роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

Тридцять п’ять років тому, в ніч з 25 на 26 квітня вибухнув четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, який повністю зруйнував реактор і викинув у довкілля велике число радіоактивних речовин. Десятки загиблих, тисячі тих, хто ліквідовував наслідки аварії — така страшна ціна Чорнобиля. На превеликий жаль, не всі ті, хто приймав участь у ліквідації наслідків катастрофи, дожили до сьогоднішнього дня. Чорнобильська трагедія набула планетарного масштабу і створила на значній території України радіаційну ситуацію, яка і сьогодні продовжує негативно впливати на здоров’я людей і довкілля.

Сьогодні, 26 квітня, у приміщенні Гусятинської селищної ради за участю керівництва та працівників вручено пам’ятні медалі з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи героям – ліквідаторам.

«Сьогодні ми зібралися з вами, щоб згадати події тих жахливих днів і вшанувати пам’ять всіх, хто віддав життя або втратив здоров’я під час робіт з ліквідації наслідків аварії. Чорнобиль – це гіркий урок не тільки нам, українцям, а й усьому людству. Серед ліквідаторів наслідків катастрофи було чимало мешканців нашої громади. Не шкодуючи себе, ризикуючи власним життям, вони захистили світ від радіаційного лиха. Багато з учасників ліквідації, на жаль, уже відійшли у вічність. Світла пам’ять усім, хто через хвороби, спричинені радіацією, не дожив до цього дня», - звертаючись до присутніх зазначив Гусятинський селищний голова Степан Карпо.

Також виступив голова районної організації «Спілка Чорнобиль» Вічко Андрій, який сказав: «Проходять роки та біль Чорнобильської катастрофи ніколи не зітреться з людської пам’яті, не згасне у віках…
Чорнобильська трагедія – це своєрідні дзвони, що нагадують нам про людський подвиг…подвиг ціною життя.». Подякував керівництву селищної ради за розуміння та надану матеріальну допомогу ліквідаторам.

 

Після вручення пам’ятних медалей усі присутні пішли до пам’ятного знака Жертвам Чорнобиля, щоб вклонитись тим, хто врятував людство від страшної катастрофи.

Колектив комунального закладу «Центр культури та дозвілля» для присутніх підготував тематичну програму.

Присутні хвилиною мовчання пом’янули усіх загиблих , внаслідок найбільшої та найжахливішої техногенної катастрофи 20 століття. До пам’ятного знака поставлено квіти та запалено лампадки. Священниками відправлено поминальну панахиду за загиблими.

Також своїми спогадами поділився учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Михайло Шигінський.

Усі ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, які проживають на території громади, згідно рішення виконавчого комітету отримали матеріальну допомогу з місцевого бюджету Гусятинської селищної ради на загальну суму 34,0 тис.гривень.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь