Як заповнити виборчий бюлетень

Дата: 16.10.2020 12:05
Кількість переглядів: 573

Фото без опису

10 жовтня 2020 року ЦВК видала постанову №366, в якій роз’яснила порядок заповнення виборчого бюлетеня.

У виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів місцевих рад (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) в одному ряду, почергово зліва направо зазначаються:

1) визначений жеребкуванням номер кожної місцевої організації політичної партії;
2) повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без зазначення номера;
3) два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації партії; квадрат із нанесеним трафаретом – для можливого волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;
4) виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

Бюлетень вважається НЕДІЙСНИМ лише в двох випадках:
- відсутня позначка за будь-яку партію;
- є дві і більше позначки за різні партії.

Тобто, якщо партія буде вибрана лише одна - як би далі бюлетень не заповняли (чи навіть на цьому завершили), він буде визнаний ДІЙСНИМ.

Причому позначка за партію може бути використана будь-яка: «+», «V», «Х», «0» чи навіть цифра – головне, щоб ця позначка була вказана в квадраті, який йде відразу після назви партії.

Але кандидат отримає підтримку лише у випадку, якщо буде зроблена позначка за підтримку партії, у списку якої він значиться, і вказано його номер у квадратику з трафаретом. І підтриманий має бути також лише один кандидат.

Причому номер в трафареті може виглядати будь-як. Якщо кандидат йде під номером 9, то написано може бути і «09», і «9». Причому 9 може бути написано як по трафаретних лініях, так і просто 9. Головне, щоб можна було зрозуміти, що написано саме 9.

У всіх решта випадках, при дійсності бюлетеня, голос піде списку партії без підтримки кандидата. Це не є добре (бо відкриті списки задумувались саме для надання можливості підтримки конкретного кандидата), але голос для партії не пропаде.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь