Як заповнити виборчий бюлетень

Дата: 16.10.2020 12:05
Кількість переглядів: 746

Фото без опису

10 жовтня 2020 року ЦВК видала постанову №366, в якій роз’яснила порядок заповнення виборчого бюлетеня.

У виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів місцевих рад (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) в одному ряду, почергово зліва направо зазначаються:

1) визначений жеребкуванням номер кожної місцевої організації політичної партії;
2) повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без зазначення номера;
3) два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації партії; квадрат із нанесеним трафаретом – для можливого волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;
4) виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

Бюлетень вважається НЕДІЙСНИМ лише в двох випадках:
- відсутня позначка за будь-яку партію;
- є дві і більше позначки за різні партії.

Тобто, якщо партія буде вибрана лише одна - як би далі бюлетень не заповняли (чи навіть на цьому завершили), він буде визнаний ДІЙСНИМ.

Причому позначка за партію може бути використана будь-яка: «+», «V», «Х», «0» чи навіть цифра – головне, щоб ця позначка була вказана в квадраті, який йде відразу після назви партії.

Але кандидат отримає підтримку лише у випадку, якщо буде зроблена позначка за підтримку партії, у списку якої він значиться, і вказано його номер у квадратику з трафаретом. І підтриманий має бути також лише один кандидат.

Причому номер в трафареті може виглядати будь-як. Якщо кандидат йде під номером 9, то написано може бути і «09», і «9». Причому 9 може бути написано як по трафаретних лініях, так і просто 9. Головне, щоб можна було зрозуміти, що написано саме 9.

У всіх решта випадках, при дійсності бюлетеня, голос піде списку партії без підтримки кандидата. Це не є добре (бо відкриті списки задумувались саме для надання можливості підтримки конкретного кандидата), але голос для партії не пропаде.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь